kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z solonym karmelem

Kruche ciasto na surowych żółtkach to genialny sposób na wykorzystanie żółtek pozostałych po pieczeniu makaroników, bez czy też ciasta ucieranego. Żółtka jajek to bardzo specyficzny produkt, który nie może wiele dni przebywać w lodówce lub zamrażarce. Dlatego też zdecydowałam się na szybkie wykorzystanie kilku żółtek pozostałych po wykonaniu tortu ombre, do wykonania kruchych ciasteczek z solonym karmelem 🙂

Kruche ciasteczka z solonym karmelem

Składniki

  • Kruche ciasteczka
  • 140 g masła

  • 50 g cukru

  • 140 g mąki

  • 4 żółtka

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Następnie umieść wszystkie składniki w mikserze i mieszaj na średnich obrotach (u mnie 3/4). Gdy składniki zaczną się łączyć, wyjmij ciasto z miksera i szybko zagnieć je na stolnicy (ja użyłam stolnicy silikonowej).
  • Gdy ciasto będzie już jednolitej konsystencji, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. W takiej formie włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj ciasteczka. Ja wykonałam tradycyjne kruche “kluseczki śląskie”. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia. Na koniec możesz udekorować je w dowolny sposób. Ja przygotowałam solony karmel do dekoracji moich kluseczek.
  • Solony karmel do dekoracji ciasteczek możecie przygotować z tego przepisu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*