Tort bezowy

Beza włoska, jako baza do makaroników, deserów i dekorowania

Na pewno każdy z Was choć raz w życiu jadł bezę. Wiadomo, że słodycze te przygotowuje się z białek jajka. Jednak istnieje kilka różnych rodzajów bez, które różnią się między sobą w sposobie przygotowania i pieczenia. Ja dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bezę włoską, która obok bezy francuskiej jest jedną z prostszych w wykonaniu, i może być także podstawą do przygotowania makaroników.

Beza włoska, jako baza do makaroników, deserów i dekorowania

Course: Beza
Czas przygotowania

1

godzina 

35

minut
Kalorie

250

kcal

Składniki

  • 60 g białek

  • 180 g cukru (150 g + 30 g)

  • 50 g wody

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 120°C z termoobiegiem.
  • W garnku umieść 150 g cukru i 50 g wody i wymieszaj przed podgrzaniem. Następnie na średnim ogniu podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj syropu cukrowego, gdyż wówczas cukier nierównomiernie będzie się rozpuszczał!).
  • W międzyczasie w mikserze umieść białka i zacznij ubijać, wówczas gdy cukier w garnku zacznie się roztapiać (osiągnie temperaturę 117 °C). Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru (w sumie pozostałe 30 g), miksując aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Gdy syrop cukrowy będzie już gotowy (cukier całkowicie się rozpuści) wówczas zmniejsz obroty miksera na minimalne i wlewaj małym strumyczkiem syrop cukrowy do białek. Gdy cały syrop znajdzie się w mikserze, zwiększ obroty na maksymalne. Miksuj tak długo, aż beza będzie miała temperaturę pokojową (ok. 7 minut).
  • W międzyczasie przygotuj rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką, przełóż do niego masę bezową. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe beziki, zostawiając pomiędzy nimi około centymetra odległości.
  • Bezy piecz w nagrzanym piekarniku około 1.5 godziny. Będą gotowe, gdy postukasz je od spodu i wydawadzą głuchy odgłos.
  • Ja wykorzystałam beziki do ozdoby tortu cytrynowego oraz do wykonania przekąsek bezowych przełożonych kremem cytrynowym (ang. lemon curd).

Wskazówki

  • z podanego przepisu możesz również uformować duże krążki bezowe na tort bezowy.

3 komentarze

  1. A jeśli chcę upiec nie beziki a jeden blat bezowy to czy również trzymać się temp 120 C?

    • Cake therapy

      Jak najbardziej w tej temaperaturze też spód się odpowiednio upiecze. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowy poprzez postukanie od spodu. Jeżeli usłyszy Pani głuchy dżwięk wówczas beza jest gotowa.

      Należy jednak pamiętać, że w zależności od piekarnika może to trwać krócej lub dłużej, także zawsze warto na bieżąco sprawdzać wypiek. Jeżeli Pani piekarnik będzie za mocno podpiekał bezę, wystarczy wyłączyć tryb termoobiegu.

      Pozdrawiam Caketherapy!

  2. A już myślałam, że mi ta beza nie wyjdzie.. Była miękka, gdy minął czas pieczenia.. Więc piekłam dalej. I zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. A wyszła super pyszna i chrupiąca. Baza do tortu bezowego już jest 🙂 Będzie pysznie… Dzięki za świetny przepis.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*