Tarta śliwkowa mocno krucha z cynamonem

Sezon śliwkowy zapukał do moich drzwi i tak oto pojawiło się w moim domu pięć kilogramów śliwek! Oczywiście kompot to genialny pomysł na ich wykorzystanie, ale ja chciałam więcej. I wymyśliłam najprostszą tartę śliwkową, jaką możecie sobie wyobrazić. Zobaczcie sami 🙂

Tarta śliwkowa mocno krucha z cynamonem

Course: Owoce, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Kalorie

488

kcal

Składniki

  • kruche ciasto (wykonajcie z tego przepisu)

  • 0.5 kg śliwek

  • 5 g mielonego cynamonu

  • 20 g brązowego cukru

Wykonanie

  • Aby wykonać tartę śliwkową wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Możesz również użyć formy silikonowej, wówczas nie ma konieczności pokrywania papierem do pieczenia. Następnie wykonajsz kruche ciasto, które zaraz po zagnieceniu rozwałkuj na kształt koła i wyłóż na formę do pieczenia. W takiej formie wstawsz do lodówki na minimum 1 h.
  • W międzyczasie przygotuj śliwki, krojąc je na połówki i jednocześnie usuwając pestki.
  • Gdy śliwki będa już gotowe, rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i podziurkuj widelcem, tak aby dziurki sięgały dna tortownicy. Gdy tarta będzie się piekła nie będą powstawały bąble.
  • Na ciasto w wyłóż śliwki układając je w dowolnie wybrany przez siebie sposób. Ja układałam owoce tworząc okręgi. Śliwki posyp obficie brązowym cukrem oraz cynamonem. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok. 30 minut, lub dłużej, aż ciasto bo bokach formy nabierze mocno złotego koloru.
  • Gdy tarta będzie już gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Tarta śliwkowa idealnie komponuje się z zieloną herbatą lub kawą 🙂

2 komentarze

  1. Wow, super !

  2. Śliwki są tak dobre, że mogę jeść i jeść w każdej w postaci. ; ) Fajny profil!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*