Babeczki cytrynowe z kremem z kwiatu czarnego bzu

Zbliżający się ślub przyjaciółki zainspirował mnie do przygotowania czegoś naprawdę specjalnego. Ze względu na tą wyjątkową okazję, od razu na myśl przyszły mi smaki Angielskiego Tortu Królewskiego (ang. Royal Wedding Cake). Połączenie cytryny i zapachu kwiatu czarnego bzu brzmiao genialnie. Tak więc zdecydowałam, że to będzie właśnie to! I tak oto powstały babeczki cytrynowe z kremem z kwiatu czarnego bzu.

Babeczki cytrynowe z kremem z kwiatu czarnego bzu

Składniki

  • Babeczki
  • 2 jajka

  • 120 g masła

  • 140 g maślanki naturalnej

  • 7 g proszku do pieczenia

  • 170 g mąki

  • 120 g cukru

  • skórka otarta z dwóch cytryn

  • Krem maślany z sokiem z kwiatu czarnego bzu
  • 200 g masła

  • 250 g mascarpone

  • 2 łyżeczki syropu z kwiatu czarnego bzu

  • 40 g cukru pudru

Wykonanie

  • Babeczki
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Następnie ubij cukier z masłem na puszystą masę. Dodawaj jajka partiami, ubijając po każdym dodaniu.
  • Gdy uzyskasz jednolitą masę dodawaj po łyżce mąki, cały czas miksując. Na sam koniec dodaj maślankę i wymieszaj mikserem do połącznia składników.
  • Wyłóż formę na babeczki papilotkami i za pomocą dwóch łyżek lub chochelki nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotek.
  • Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka (ok. 25 minut).
  • Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Krem maślany z sokiem z kwiatu czarnego bzu
  • Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone. Na sam koniec wlej (miksując powoli) sok z kwiatu czarnego bzu.
  • Miksuj jeszcze przez chwilę, aż do otrzymania puszystego kremu.
  • Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i udekoruj swoje babeczki.
  • Babeczki możesz również udekorować wafelkami, kolorowymi cukiereczkami albo tak jak ja, batonikami Duplo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*