Na pewno każdy z Was choć raz w życiu jadł bezę. Wiadomo, że słodycze te przygotowuje się z białek jajka. Jednak istnieje kilka różnych rodzajów bez, które różnią się między sobą w sposobie przygotowania i pieczenia. Ja dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bezę włoską, która obok bezy francuskiej jest jedną z prostszych w wykonaniu, i może być także podstawą do przygotowania makaroników.
Beza włoska, jako baza do makaroników, deserów i dekorowania
Course: BezaCzas przygotowania
1
hour35
minutesKalorie
250
kcalSkładniki
60 g białek
180 g cukru (150 g + 30 g)
50 g wody
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 120°C z termoobiegiem.
- W garnku umieść 150 g cukru i 50 g wody i wymieszaj przed podgrzaniem. Następnie na średnim ogniu podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj syropu cukrowego, gdyż wówczas cukier nierównomiernie będzie się rozpuszczał!).
- W międzyczasie w mikserze umieść białka i zacznij ubijać, wówczas gdy cukier w garnku zacznie się roztapiać (osiągnie temperaturę 117 °C). Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru (w sumie pozostałe 30 g), miksując aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Gdy syrop cukrowy będzie już gotowy (cukier całkowicie się rozpuści) wówczas zmniejsz obroty miksera na minimalne i wlewaj małym strumyczkiem syrop cukrowy do białek. Gdy cały syrop znajdzie się w mikserze, zwiększ obroty na maksymalne. Miksuj tak długo, aż beza będzie miała temperaturę pokojową (ok. 7 minut).
- W międzyczasie przygotuj rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką, przełóż do niego masę bezową. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe beziki, zostawiając pomiędzy nimi około centymetra odległości.
- Bezy piecz w nagrzanym piekarniku około 1.5 godziny. Będą gotowe, gdy postukasz je od spodu i wydawadzą głuchy odgłos.
- Ja wykorzystałam beziki do ozdoby tortu cytrynowego oraz do wykonania przekąsek bezowych przełożonych kremem cytrynowym (ang. lemon curd).
Wskazówki
- z podanego przepisu możesz również uformować duże krążki bezowe na tort bezowy.
A jeśli chcę upiec nie beziki a jeden blat bezowy to czy również trzymać się temp 120 C?
Jak najbardziej w tej temaperaturze też spód się odpowiednio upiecze. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowy poprzez postukanie od spodu. Jeżeli usłyszy Pani głuchy dżwięk wówczas beza jest gotowa.
Należy jednak pamiętać, że w zależności od piekarnika może to trwać krócej lub dłużej, także zawsze warto na bieżąco sprawdzać wypiek. Jeżeli Pani piekarnik będzie za mocno podpiekał bezę, wystarczy wyłączyć tryb termoobiegu.
Pozdrawiam Caketherapy!
A już myślałam, że mi ta beza nie wyjdzie.. Była miękka, gdy minął czas pieczenia.. Więc piekłam dalej. I zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. A wyszła super pyszna i chrupiąca. Baza do tortu bezowego już jest 🙂 Będzie pysznie… Dzięki za świetny przepis.