Biszkopt czekoladowy to nic innego jak tradycyjny biszkopt z dodatkiem gorzkiego kakao. Idealnie nadaje się jako podstawa do tortów, czy też do cake pops. Jest niesamowicie delikatny. Najbardziej lubię wykorzystywać go do wykonania prostego torcika z kremem malinowym na bitej śmietanie. Niebo w gębie!
Biszkopt czekoladowy
Course: Poradniki, Przepisy, TortyPorcji
20
porcjiCzas przygotowania
10
minutesCooking time
45
minutesKalorie
305
kcalSkładniki
20 g gorzkiego kakao
80 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
5 jajek w rozmiarze L
140 g cukru
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
- Jajka z cukrem ubij w mikserze na puszystą masę. Masa powinna mieć lekko białawy kolor.
- Do osobnej miski przesiej suche składniki (mąki oraz kakao).
- Do masy jajecznej dodawaj po łyżce suchych składników i mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Masę wylej do rantu/formy o średnicy 25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzany piekarniku około 45 minut i sprawdzaj biszkopt za pomocą patyczka, czy jest już gotowy. Jeżeli patyczek po włożeniu w środek biszkoptu będzie suchy wówczas Twój biszkopt jest już upieczony.
- Biszkopt pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Świetnie nadaje się jako baza do tortów z masą cukrową, z polewą lustrzaną czy drip cake. Możesz go także wykorzystać do wykonania Cake Pops.