biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy to nic innego jak tradycyjny biszkopt z dodatkiem gorzkiego kakao. Idealnie nadaje się jako podstawa do tortów, czy też do cake pops. Jest niesamowicie delikatny. Najbardziej lubię wykorzystywać go do wykonania prostego torcika z kremem malinowym na bitej śmietanie. Niebo w gębie!

Biszkopt czekoladowy

Course: Poradniki, Przepisy, Torty
Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

10

minutes
Cooking time

45

minutes
Kalorie

305

kcal

Składniki

  • 20 g gorzkiego kakao

  • 80 g mąki

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek w rozmiarze L

  • 140 g cukru

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół.
  • Jajka z cukrem ubij w mikserze na puszystą masę. Masa powinna mieć lekko białawy kolor.
  • Do osobnej miski przesiej suche składniki (mąki oraz kakao).
  • Do masy jajecznej dodawaj po łyżce suchych składników i mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką.
  • Masę wylej do rantu/formy o średnicy 25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzany piekarniku około 45 minut i sprawdzaj biszkopt za pomocą patyczka, czy jest już gotowy. Jeżeli patyczek po włożeniu w środek biszkoptu będzie suchy wówczas Twój biszkopt jest już upieczony.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Świetnie nadaje się jako baza do tortów z masą cukrową, z polewą lustrzaną czy drip cake. Możesz go także wykorzystać do wykonania Cake Pops.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*