ciasteczka maślane z bratkami

Ciasteczka maślane z bratkami

W ostatnim okresie pokochałam jadalne kwiaty jako dekoracje do deserów. Tak bardzo chciałam, żeby była już wiosna, że niemalże codziennie przynosiłam je do domu 🙂 Jednak cały czas szukałam pomysłu jak je wykorzystać jako składnik moich wypieków. W jaki sposób użyć jadalnych kwiatów, aby w deserze wyglądały nadal apetycznie i stylowo? Zdecydowałam zaczać najprościej jak się da. Przygotowałam ciasteczka maślane z bratkami.

Padło na bratki! Piękne, kolorowe, małe kwiatuszki w przeróżnych odcieniach. Cudo samo w sobie! Jak je zobaczyłam, stwierdziłam, że to musi się udać. Przygotowałam tradycyjne ciasteczka maślane, które w ostatnim momencie pieczenia wzbogaciłam w drobne kwiatuszki bratków. I tak powstały ciasteczka maślane z bratkami.

O ile bratki mają bardzo intensywny zapach, tak w smaku można powiedzieć, że są jałowe. Zapach również tracą po pobycie w piekarniku. Ale po upieczeniu nadal wyglądają cudownie!

Oczywiście możesz użyć innych jadalnych kwiatów w połączeniu z ciasteczkami maślanymi. Więcej informacji o tym, jakich kwiatów możesz użyć znajdziesz tutaj.

Ciasteczka maślane z bratkami

Porcji

40

porcji
Czas przygotowania

2

hours 
Czas pieczenia

15

minutes
Kalorie/100g

515

kcal

Składniki

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

  • 225 g mąki pszennej

  • 100 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie

  • Przygotowanie bratków
  • Za pomocą nożyczek poobcinaj kwiatki bratków i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Następnie przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i ułóż na nim obciążnik w postaci np. książek.
  • Pozostaw na minimum 1 godzinę lub jeżeli wolisz na całą noc, aż kwiatki będą zupełnie płaski.
  • Ciasteczka maślane
  • Masło posiekaj i przełóż do miksera lub na stolnicę.
  • Dodaj przesianą mąkę wraz z cukrem pudrem.
  • Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Ciasteczka maślane z bratkami
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół.
  • Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0.5 cm.
  • Wycinaj kółeczka o średnicy większej o 1cm od wielkości bratków.
  • Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut.
  • Na dwie minuty przed końcem pieczenia, wysuń blaszkę z piekarnika na prowadnicach i ułóż na każdym ciasteczku maślanym po jednym bratku.
  • Wsuń blachę z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie.
  • Gotowe ciasteczka pozostaw do wystudzenia na blaszce. Możesz je przechowywać nawet do 3 miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*