W ostatnim okresie pokochałam jadalne kwiaty jako dekoracje do deserów. Tak bardzo chciałam, żeby była już wiosna, że niemalże codziennie przynosiłam je do domu 🙂 Jednak cały czas szukałam pomysłu jak je wykorzystać jako składnik moich wypieków. W jaki sposób użyć jadalnych kwiatów, aby w deserze wyglądały nadal apetycznie i stylowo? Zdecydowałam zaczać najprościej jak się da. Przygotowałam ciasteczka maślane z bratkami.
Padło na bratki! Piękne, kolorowe, małe kwiatuszki w przeróżnych odcieniach. Cudo samo w sobie! Jak je zobaczyłam, stwierdziłam, że to musi się udać. Przygotowałam tradycyjne ciasteczka maślane, które w ostatnim momencie pieczenia wzbogaciłam w drobne kwiatuszki bratków. I tak powstały ciasteczka maślane z bratkami.
O ile bratki mają bardzo intensywny zapach, tak w smaku można powiedzieć, że są jałowe. Zapach również tracą po pobycie w piekarniku. Ale po upieczeniu nadal wyglądają cudownie!
Oczywiście możesz użyć innych jadalnych kwiatów w połączeniu z ciasteczkami maślanymi. Więcej informacji o tym, jakich kwiatów możesz użyć znajdziesz tutaj.
Ciasteczka maślane z bratkami
40
porcji2
hours15
minutes515
kcalSkładniki
200 g masła w temperaturze pokojowej
225 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie
- Przygotowanie bratków
- Za pomocą nożyczek poobcinaj kwiatki bratków i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i ułóż na nim obciążnik w postaci np. książek.
- Pozostaw na minimum 1 godzinę lub jeżeli wolisz na całą noc, aż kwiatki będą zupełnie płaski.
- Ciasteczka maślane
- Masło posiekaj i przełóż do miksera lub na stolnicę.
- Dodaj przesianą mąkę wraz z cukrem pudrem.
- Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Ciasteczka maślane z bratkami
- Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra-dół.
- Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0.5 cm.
- Wycinaj kółeczka o średnicy większej o 1cm od wielkości bratków.
- Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut.
- Na dwie minuty przed końcem pieczenia, wysuń blaszkę z piekarnika na prowadnicach i ułóż na każdym ciasteczku maślanym po jednym bratku.
- Wsuń blachę z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie.
- Gotowe ciasteczka pozostaw do wystudzenia na blaszce. Możesz je przechowywać nawet do 3 miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku.