pudding chia

Kwiatowy pudding chia ze smoothie bananowo-truskawkowym

Śniadaniowa bomba witaminowa z dodatkiem nasion chia i owoców. Nasiona chia podałam w formie puddingu, na którym ułożyłam smoothie bananowo-truskawkowe. Wszystko udekorowane jadalnymi kwiatami. Moc witam i minerałów, same korzyści dla Twojego zdrowia i przede wszystkim smaczna przekąska.

Nasiona chia, zwane także szałwią hiszpańską to drobne czarne nasionka, które dotarły do Europy z Ameryki Południowej, a dokładnie z Meksyku oraz Gwatemali. Początkowo pojawiały się tylko w sklepach z żywnością BIO, a obecnie możesz je dostać niemalże w każdym supermarkecie. Ja swoją paczuszkę nasion kupiłam w Lidlu.

Włączając nasiona chia do swojej diety sprawisz, że wzbogaci się ona o bardzo ważne kwasy omega-3 oraz omega-6, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. Kwasy te mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jak też nerwowy.

Oprócz kwasów omega, nasiona chia posiadają także właściwości, które m.in. wpływają na Twój dobry wzrok (dzięki witaminie A), czy też prawidłową odporność (witamina C). Dodatkowo nasiona chia zawierają witaminy z grupy B oraz E, a także szereg makroelementów.

Szałwię hiszpańską można serwować na kilka sposobów, m.in. jako dodatek do musli, owsianki, jaglanki czy też jako pudding na bazie mleka. Ja wykorzystałam nasiona chia do przygotowania puddingu na bazie mleka krowiego. Oczywiście nie jest to problem, aby mleko krowie zamienić dowolnym roślinnym mlekiem.

Dodatkowo wzbogaciłam przekąskę o smoothie bananowo-truskawkowe i posypałam jadalnymi kwiatami. Najbardziej pasowały mi tutaj stokrotki.

Pamiętaj jednak, że pomimo olbrzymiej ilości dobrych składników, nasiona chia nie mogą być spożywane za długo, ponieważ może to powodować problemy z pracą żołądka. Zalecana dawka to maksymalnie 2 łyżki nasion dziennie.

Kwiatowy pudding chia ze smoothie bananowo-truskawkowym

Porcji

2

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Kalorie

254

kcal

Zdrowe i trendy nasiona chia w formie mlecznego puddingu, smoothie bananowo-truskawkowe oraz jadalne kwiaty,

Składniki

  • Pudding chia
  • 45 g nasion chia

  • 280 g mleka krowiego lub roślinnego

  • 1 łyżka miodu

  • odrobina pasty waniliowej lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • Smoothie bananowo
  • 1 pokrojony, mrożony banan

  • 250 g mleka krowiego lub roślinnego

  • 130 mrożonych truskawek

  • Do dekoracji
  • świeże kwiaty jadalne, najlepiej stokrotki

Wykonanie

  • Pudding chia
  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie jeszcze raz wymieszaj, co spowoduje, że nasiona nie opadną na dół naczynia.
  • Następnie przelej pudding do miseczek i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Smoothie bananowo-truskawkowe
  • Smoothie przygotuj i wyłóż na pudding chia zaraz przed podaniem.
  • Na 8 h przed podaniem deseru zamroź banana pokrojonego w grube plastry oraz truskawki.
  • Na kilka chwil przed podaniem zmiksuj wszystkie składniki (mrożonego banana, truskawki oraz mleko) w blenderze na gładką masę przez 2 minuty.
  • Za pomocą łyżeczki nałóż na pudding chia sporą porcję smoothie oraz udekoruj jadalnymi kwiatami. Ja użyłam różowych stokrotek.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*