ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne króliczki

Mocno maślane, kruche i jednocześnie delikatne ciasteczka maślane w kształcie wielkanocnych króliczków. Świetny sposób na prosty i szybki deser na Wielkanoc. Pomalowane lukrem królewskim i aerografem spowodują, że Wielkanocny Twój stół będzie pięknie ozdobiony.

Aby wykonać malowane ciasteczka maślane będziesz potrzebować albuminy (białka kurzego w proszku), aby wykonać lukier królewski oraz aerografu, aby pięknie pomalować ciasteczka. Oczywiście jeżeli nie masz aerografu, wówczas ciasteczka możesz pomalować tylko lukrem. Również będą robić wrażenie.

Ciasteczka wielkanocne króliczki

Porcji

12

ciasteczek
Czas przygotowania

1

hour 
Czas pieczenia

15

minutes
Kalorie

457

kcal

Składniki

  • 170 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 150 g cukru

  • 280 g mąki

  • Lukier królewski
  • Wykonaj według tego przepisu

  • Barwniki: zielony, niebieski i żółty

  • Spirytus

Wykonanie

  • Nastaw piekarnik na 160°C w trybie góra-dół.
  • W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia. Gdy ciasto będzie już dobrze zagniecione owiń je folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę.
  • Następnie przygotuj foremki w kształcie króliczków oraz blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka będą wówczas na tym grube, że nie będą się rozpadać w rękach przy przekładaniu na blachę, a także utrzymają późniejsze elementy dekoracyjne. W przypadku foremki z dużą ilością detali wzór będzie także dużo dokładniejszy.ciasteczka wielkanocneciasteczka wielkanocne
  • Ciasteczka piecz do lekkiego zezłocenia (ok. 15 minut).
  • Malowanie ciasteczek
  • Przygotuj lukier królewski według tego przepisu.
  • Do 1/4 porcji lukru królewskiego dodaj odrobinę żółtego barwnika. Wystarczy dosłownie kropla. Dokładnie wymieszaj i przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Górę rękawa zamknij klipsem. Zabezpieczy to lukier przed wyschnięciem.*
  • Biały lukier również przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę rękawa o długości ok. 3 mm. Maluj ciasteczka zaczynając od obrysu krawędzi, a następnie zamaluj środek ciasteczka.
  • Pomalowane ciasteczka wielkanocne odłóż na bok i pozostaw do całkowitego wysuszenia (ok. 20 minut).*
  • Dekoracja ciasteczek
  • Przygotuj aerograf do pomalowania ciasteczek oraz wybrany szablon.ciasteczka wielkanocne
  • Barwnik niebieski i zielony rozrób w osobnych miseczkach ze spirytusem w stosunku 1:4. *
  • Za pomocą pipety wlej wybrany rozrobiony barwnik do aerografu, szablon nałóż na ciasteczko. Włącz urządzenie i na niewielkim otworze aerografu pomaluj ciasteczka. Odstaw końcówkę aerografu do stojaka i zdejmij szablon z ciasteczka bardzo powoli i ostrożnie, aby nie rozmazać malunku.
  • Po każdym ciasteczku przemyj szablon pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pomaluj kolejne ciasteczko.
  • Następnie odetnij końcówkę z rękawa z żółtym lukrem o długości ok. 2 mm i nakładaj kropeczki lukru na krawędzi ciasteczka, na całym obrysie. Pozostaw do całkowitego wysuszenia (ok. 10 minut).
  • Gotowe ciasteczka pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Wskazówki

  • W takiej formie również możesz przechowywać lukier w lodówce.
  • Możesz też użyć gotowych barwników do aerografu.
  • Jeżeli skończyłeś/aś pracę z lukrem należy obydwa jego końce zamknąć klipsem, co zabezpiecza lukier przed wyschnięciem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*