Mocno czekoladowe, mocno wilgotne i polane słodką polewą czekoladową. Genialne i proste w wykonaniu, na pewno świetnie będzie uzupełniać deser do poobiedniej kawy.
Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową
Składniki
- Ciasto czekoladowe
50 g czekolady gorzkiej
40 g oleju słonecznikowego
90 g wody
80 g kakao
300 g cukru
190 g mąki
5 jajek
- Ganache czekoladowy
60 g śmietany 30%
50 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mlecznej
Wykonanie
- Ciasto czekoladowe
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W małym rondelku umieść czekoladę, kakao oraz wodę i zagrzej do rozpuszczenia czekolady.
- Następnie w mikserze umieść jajka i olej i wymieszaj do połączenia.
- Dodaj makę, cukier oraz mieszankę czekoladową i wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Prostokątną blachę o wymiarach 25×15 cm lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut lub do suchego patyczka.
- Ganache czekoladowy
- Śmietanę zagotuj w rondelku i wylej na posiekaną czekoladę.
- Wymieszaj do połączenia i pozostaw do całowitego ostudzenia.
- Następnie wylej na ciasto i pozostaw do zastygnięcia. Możesz umieścić w lodówce, aby polewa szybciej zastygła.