tort psi patrol z łapą

Cytrynowy tort Psi Patrol z łapą

Jako mama wiernego fana Psiego Patrolu, na trzecie urodziny syna czułam się zobowiązana do przygotowania tortu właśnie z tym motywem 🙂 Jednak tym razem chciałam troszkę bardziej pokombinować. I udało się! Powstał tort z łapą 🙂 Cytrynowy z nutą czekolady i waniliowym biszkoptem. Naprawdę bomba.

Ale teraz do rzeczy. Jak udało mi się osiągnąć efekt łapy? Otóż można go osiągnąć kilkoma sposobami w zależności od tego, jakie smaki wolisz. Ja wykorzystałam ganache z ciemnej czekolady, natomiast można także wykorzystać masę, jak do cake pops oraz galaretkę lub mus czekoladowy.

Cytrynowy tort Psi Patrol z łapą

Składniki

  • Ucierane ciasto cytrynowe
  • 600 g cukru

  • 450 g masła

  • 6 jajek L lub 8 jajek M

  • 700 g mąki

  • 140 g mąki kukurydzianej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • skórka otarta z 6 cytryn

  • 100 g soku z cytryny

  • Krem cytrynowy
  • 400 g serka kremowego (Phildelphia lub Mój Ulubiony)

  • 50 g masła

  • 150 g cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • Ganache czekoladowy
  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • Krem milky way z mlekiem w proszku
  • 200 g masła

  • 90 g mleka w proszku

  • 40 g cukru

  • 40 g mleka

  • Kolorowy drip na białej czekoladzie
  • 300 g białej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • Dekoracja
  • mini kosteczki
    posypka psi patrol

  • masa cukrowa – łapki

  • barwniki Wilton w żelu (niebieski, czerwony, żółty)

Wykonanie

  • Ucierane ciasto cytrynowe
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  • Następnie dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując.
  • Maki przesiej z proszkiem do pieczenia i solą do osobnej miski.
  • Cytryny sparz wrzątkiem, wysusz skórkę i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Staraj się, aby nie zetrzeć białej części skórki, ponieważ jest ona gorzka i nie da porządanego smaku ciasta.
  • Do masy jajeczno maślanej dodawaj w partiach suche składniki. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny.
  • Podziel ciasto na trzy równe części i piecz osobno w nagrzanym piekarniku około 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Ganache czekoladowy
  • Posiekaj drobno gorzką czekoladę.
  • Zagrzej śmietankę i zalej nią czekoladę. Poczekaj, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną, aż do uzyskania jendolitej masy.
  • Zgodnie z poniższą instrukcją na obrazkach wytnij w trzech blatach bizkoptu odpowiednie kształty.
  • W pierwszej kolejności nałóż ganache na otwór w dolnym pietrze, następnie w jednym z otworów w środkowym piętrze oraz w górnym. Wszystko wstaw do lodówki do pełnego zastygnięcia ganache. Na końcu wyłóż ganache do pozostałego otworu w środkowym piętrze i również wstaw do lodówki w celu zastygnięcia ganache.

    dolne piętro tortu


    środkowe piętro tortu


    górne piętro tortu
  • Następnie przygotuj krem cytrynowy i przełóż tort.
  • Krem cytrynowy
  • Wszystkie składniki umieść w mikserze i miksuj przez około 10 minut na średnich obrotach.
  • Tort składaj w odpowiednio dopasowanym rancie. Wykładaj krem za pomocą rękawa cukierniczego na poszczególne blaty (pamiętając o ich kolejności) i przykrywaj kolejnymi blatami ciasta cytrynowego.. Aby uzyskać efekt łapy w przekroju tortu, warstwa kremu nie może przekraczać centymetra wysokości.
  • Wstaw tort do lodówki na minimum 8h.
  • Krem milky way z mlekiem w proszku
  • W mikserze umieść miękkie masło i ubijaj na wysokich obrotach około 10 minut, aż do uzyskania puszystej masy.
  • W rondelku roztop cukier z mlekiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Następnie do ubitego masła, cały czas miksując, dodawaj mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodawaj po łyżce przesianego mleka w proszku, cały czas miksując.
  • Po dodaniu wszystkich składników możesz także zabarwić swój krem uzywając barwnika w żelu.
  • Miksuj jeszcze około 10 minut na maksymalnych obrotach. Krem powinien być lekki i puszysty, a mleko w proszku całowicie nie wyczuwalne.
  • Tak przygotowany krem nadaje się od razu do tynkowania tortu. Jest bardzo dobrym tynkiem pod masę cukrową.
  • Obłożony tort udekoruj kolorowym ganachem.
  • Kolorowy ganache z białej czekolady
  • Białą czekoladę drobno posiekaj.
  • Zagrzej śmietankę i zalej nią czekoladę. Wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Powstały ganache podziel na trzy części i do każdej z nich dodaj po kropli żółtego, niebieskiego i czerwonego barwnika. Wymieszaj trzeba osobnymi łyżeczkami do uzyskania jednolitego koloru.
  • Udekoruj tort kolorową polewą.
  • Dekoracje
  • Z przygotowanej własnoręcznie lub gotowej masy cukrowej przygotuj łapki. Z pomocą ogrągłych wykrawaczek wycinaj małe i duże kółeczka, a następnie mocuj na kremie milky way, tak aby powstały łapki.
  • Dół tortu udekoruj niebieską lub czerwoną posypką. Możez także poprzyklejać małe kosteczki.
  • Brawo, Twój tort jest gotowy!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*