Jako mama wiernego fana Psiego Patrolu, na trzecie urodziny syna czułam się zobowiązana do przygotowania tortu właśnie z tym motywem 🙂 Jednak tym razem chciałam troszkę bardziej pokombinować. I udało się! Powstał tort z łapą 🙂 Cytrynowy z nutą czekolady i waniliowym biszkoptem. Naprawdę bomba.
Ale teraz do rzeczy. Jak udało mi się osiągnąć efekt łapy? Otóż można go osiągnąć kilkoma sposobami w zależności od tego, jakie smaki wolisz. Ja wykorzystałam ganache z ciemnej czekolady, natomiast można także wykorzystać masę, jak do cake pops oraz galaretkę lub mus czekoladowy.
Cytrynowy tort Psi Patrol z łapą
Składniki
- Ucierane ciasto cytrynowe
600 g cukru
450 g masła
6 jajek L lub 8 jajek M
700 g mąki
140 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z 6 cytryn
100 g soku z cytryny
- Krem cytrynowy
400 g serka kremowego (Phildelphia lub Mój Ulubiony)
50 g masła
150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
- Ganache czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany 30%
- Krem milky way z mlekiem w proszku
200 g masła
90 g mleka w proszku
40 g cukru
40 g mleka
- Kolorowy drip na białej czekoladzie
300 g białej czekolady
100 g śmietany 30%
- Dekoracja
mini kosteczki
masa cukrowa – łapki
barwniki Wilton w żelu (niebieski, czerwony, żółty)
Wykonanie
- Ucierane ciasto cytrynowe
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując.
- Maki przesiej z proszkiem do pieczenia i solą do osobnej miski.
- Cytryny sparz wrzątkiem, wysusz skórkę i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Staraj się, aby nie zetrzeć białej części skórki, ponieważ jest ona gorzka i nie da porządanego smaku ciasta.
- Do masy jajeczno maślanej dodawaj w partiach suche składniki. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Podziel ciasto na trzy równe części i piecz osobno w nagrzanym piekarniku około 40 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Ganache czekoladowy
- Posiekaj drobno gorzką czekoladę.
- Zagrzej śmietankę i zalej nią czekoladę. Poczekaj, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną, aż do uzyskania jendolitej masy.
- Zgodnie z poniższą instrukcją na obrazkach wytnij w trzech blatach bizkoptu odpowiednie kształty.
- W pierwszej kolejności nałóż ganache na otwór w dolnym pietrze, następnie w jednym z otworów w środkowym piętrze oraz w górnym. Wszystko wstaw do lodówki do pełnego zastygnięcia ganache. Na końcu wyłóż ganache do pozostałego otworu w środkowym piętrze i również wstaw do lodówki w celu zastygnięcia ganache.
- Następnie przygotuj krem cytrynowy i przełóż tort.
- Krem cytrynowy
- Wszystkie składniki umieść w mikserze i miksuj przez około 10 minut na średnich obrotach.
- Tort składaj w odpowiednio dopasowanym rancie. Wykładaj krem za pomocą rękawa cukierniczego na poszczególne blaty (pamiętając o ich kolejności) i przykrywaj kolejnymi blatami ciasta cytrynowego.. Aby uzyskać efekt łapy w przekroju tortu, warstwa kremu nie może przekraczać centymetra wysokości.
- Wstaw tort do lodówki na minimum 8h.
- Krem milky way z mlekiem w proszku
- W mikserze umieść miękkie masło i ubijaj na wysokich obrotach około 10 minut, aż do uzyskania puszystej masy.
- W rondelku roztop cukier z mlekiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.
- Następnie do ubitego masła, cały czas miksując, dodawaj mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodawaj po łyżce przesianego mleka w proszku, cały czas miksując.
- Po dodaniu wszystkich składników możesz także zabarwić swój krem uzywając barwnika w żelu.
- Miksuj jeszcze około 10 minut na maksymalnych obrotach. Krem powinien być lekki i puszysty, a mleko w proszku całowicie nie wyczuwalne.
- Tak przygotowany krem nadaje się od razu do tynkowania tortu. Jest bardzo dobrym tynkiem pod masę cukrową.
- Obłożony tort udekoruj kolorowym ganachem.
- Kolorowy ganache z białej czekolady
- Białą czekoladę drobno posiekaj.
- Zagrzej śmietankę i zalej nią czekoladę. Wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Powstały ganache podziel na trzy części i do każdej z nich dodaj po kropli żółtego, niebieskiego i czerwonego barwnika. Wymieszaj trzeba osobnymi łyżeczkami do uzyskania jednolitego koloru.
- Udekoruj tort kolorową polewą.
- Dekoracje
- Z przygotowanej własnoręcznie lub gotowej masy cukrowej przygotuj łapki. Z pomocą ogrągłych wykrawaczek wycinaj małe i duże kółeczka, a następnie mocuj na kremie milky way, tak aby powstały łapki.
- Dół tortu udekoruj niebieską lub czerwoną posypką. Możez także poprzyklejać małe kosteczki.
- Brawo, Twój tort jest gotowy!