malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Obłędne połączenie kruchego ciasta, malin, bitej śmietany i bezy. To oczywiście sławna malinowa chmurka, której nikt się nie oprze. Znam wiele osób, które nie przepadają za słodyczami, jednak temu deserowi nie potrafią się oprzeć. Lekki, chrupiący z lekkim kwaskiem malinowym.

Malinowa chmurka

Course: CiastaDifficulty: Średnie
Servings

30

servings
Prep time

5

godziny 
Cooking time

30

minut
Calories

164

kcal

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 150 g mąki

  • 100 g zimnego masła

  • 50 g cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • Galaretka malinowa
  • 250 g malin

  • 3 galaretki malinowe

  • 1 litr wody

  • Bita śmietana
  • 400 g śmietany 30%

  • 30 g cukru pudru

  • Beza
  • 3 białka

  • 120 g cukru

  • 15 g mąki ziemniaczanej

  • płatki lub słupki migdałowe

Wykonanie

  • Kruche ciasto
  • Masło posiekaj i przełóż do miski miksera lub na stolnicę.
  • Odmierz resztę składników i dodaj do masła.
  • Wymieszaj lub zagnieć wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Nie zagniataj jednak zbyt długo, ponieważ Twoje ciasto straci wówczas swoją kruchość.
  • Przygotowane kruche ciasto rozwałkuj na prostokąt blachy 18×25 cm i włóż do lodówki na minimum pół godziny*.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę,
  • Galaretka malinowa
  • Do miski wsyp trzy galaretki malinowe i zalej 1 litrem gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Gdy galatretka ostygnie przełóż ją do lodówki do lekkiego stężenia. zajmie to około 30 minut.
  • Pieczenie kruchego ciasta
  • W czasie tężenia galaretki rozgrzej piekarnik na kruche ciasto do 180°C w trybie góra-dół.
  • Wyjmij kruche ciasto z lodówki/zamrażarki i podziurkuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do lekkiego zezłocenia. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięci, nie wyciągając z blaszki
  • Do tężejącej galaretki dodaj maliny i wylej na kruche ciasto pozostawione w rancie / balszce. Całość wstaw do lodówki do cąłkowitego stężenia galaretki.
  • Beza
  • Rozgrzej piakrnik do 130°C w trybie termoobieg.
  • Białka ubij na sztywno w mikserze. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru i miksuj po każdej dodanej łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż bezę na blaszkę formując prostokąt o średnicy 18×20 cm i posyp obficie płatkami lub słupkami migdałowymi.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 2h. Po tym czasie wyłącz piekarnik i susz bezę jeszcze całą noc pozostawiając ją w piekarniku.
  • Bita śmietana
  • Śmietanę ubi na sztywo z cukrem pudrem i wyłóż na galaretkę malinową.
  • Wysuszoną bezę połóż na bitą śmietanę i wstaw deser do lodówki na minimum 2h.
  • Smacznego!!

Wskazówki

  • Jeżeli zależy Ci na szybszym skruszeniu ciasta, wówczas umieść go w zamrażarce na około 10/15 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*