Jako mama dwójki chłopaków, kreatywność na co dzień mnie nie opuszcza, a co więcej nie może mnie opuścić 🙂 Poza tym, że wymagają uwagi to dodatkowo są ciekawi i wszystko co przygotowuje w kuchni ich interesuje. Nie wyobrażam sobie zatem, żeby nie wdrażać ich w moje blogowe projekty. Jednym z nich są regularnie przygotowywane domowe żelki owocowe.
Soki ze świeżo wyciskanych owoców, nektary czy smoothie z mrożonych owoców to tylko nieliczne ze składników na nasze żelki owocowe. Uwielbiamy je robić wspólnie. Wlewać do foremek i wstawiać do lodówki. A poza kilku godzinach wyciąga piękne, kształtne słodycze. Bo takich domowych słodyczy nigdy dość 🙂
Domowe żelki owocowe
Porcji
30
żelekCzas przygotowania
10
minutesKalorie/100g
69
kcalChłodzenie
4
hSkładniki
250 ml soku ze świeżo wyciśniętych owoców ( u mnie dwie pomarańcze)
15 g żelatyny + 20 g wody
30 g miodu
Wykonanie
- Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na bok.
- Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i podgrzej z miodem na małym ogniu. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny.
- Sok przelej do kubeczka z dziubkiem albo do małego dzbanuszka i wlewaj do foremek silikonowych.
- Całość możesz wstawić do lodówki na 4 h lub do zamrażarki na 1h. Po tym czasie wyjmij żelki z foremki i gotowe *:)
Wskazówki
- Jeżeli wybrałaś/eś sposób z zamrażarką, wówczas żelki wyjęte z foremki wstaw na ok. 1 h do lodówki, aby się rozmroziły.