Sezon na rabarbar w pełni, to zabrałam się za rabarbarowe wypieki 🙂 Zaczęłam oczywiście od ciasta drożdżowego, klasycznie. Fajnie jednak próbować nowych przepisów i dzięki namowie koleżanki poeksperymentowałam z rabarbarowym curd. Okazało się, że było to prostsze i smaczniejsze niż myślałam!
Każdy produkt, który wykorzystuję w mojej kuchni próbuję dokładnie przeanalizować. Względy smakowe to pierwsza rzecz, ale wynajduję także masę ciekawostek na temat danego produktu. I sporo się zdziwiłam, kiedy dowiedziałam się, że rabarbar nie wszędzie uznawany jest za owoc 😮
Dla Polaków to całkiem oczywiste, że to właśnie z owocem mamy do czynienia, jednak np. w Ameryce Północnej rabarbar jest uznawany jako warzywo, m.in ze swoich walorów smakowych, które w większej mierze są kwaśnie, aniżeli słodkie. Im bardziej różowe, czerwone końce tym słodsze.
Dodatkową ciekawostką jest to, że Brytyjczycy nie określają rabarbaru jako warzywo, czy owoc, a po prostu jako “roślinę ciastową“. Także, co kraj to obyczaj 🙂
Ja zdecydowanie twierdzę, że rabarbar to owoc 😀 Choć pewnie to, że dodaję go lub tworzę z niego desery to niewystarczający argument.
Oprócz sporów gatunkowych, jednego możesz być pewna/pewien – rabarbar posiada masę fantastycznych właściwości zdrowotnych. Między innymi jest źródłem fosforu, potasu, a także witamin z grupy A, C oraz E. A co więcej ma absolutnie niewielką ilość kalorii, bo tylko 21kcal / 100g.
Ale dość już ciekawostek! Pora brać się do pracy 🙂 Przygotuj swój własny domowy curd rabarbarowy.
Rabarbarowy curd
30
minutesAby nadać delikatnego różowego kolory curdowi, dodałam kilka sztuk truskawek oraz odrobinę naturalnego barwnika – pink pitaya.
Składniki
400 g rabarbaru
240 g cukru
20 g masła
50 g wody
kilka sztuk truskawek
4 jajka
Wykonanie
- Rabarbar dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz z wierzchniej wartswy. Odkrój końce, a następnie pokrój na kawałki.
- Truskawki opłucz i wrzuć do blendera razem z rabarbarem. Owoce zalej wodą i zmiel na puree.
- Całość przetrzyj przez sitko, pozbywając się kawałków owoców i nitek z rabarbaru.
- Do rondelka przełóż przeciśnięte puree z owoców, dodaj cukier i jajka.
- Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Kiedy curd rabarbarowy będzie ciepły, dodaj masło. Kontunuuj mieszanie.
- Doprowadć curd do wrzenia i ściągnij z gazu.
- Jeszcze raz całość przetrzyj przez sitko i wlej do słoiczków. Zamknij na gorąco i odstaw do przestygnięcia.
- Przechowywanie
- Curd rabarbarowy możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Wskazówki
- Genialnym sposobem na szybkie przetarcie owoców przez sitko jest użycie chochli. Zrobi to ekspresowo 🙂