Ptysie – deser, który można przygotować niemalże na każdy sposób, zarówno wytrawny, jak i słodki. Samo ciasto parzone, z którego przygotowuje się te cuda, nie posiada cukru, stąd też taka dowolność smaków. Ja postanowiłam przygotować najprostszą formę ptysiów (jako, że robiłam je pierwszy raz w życiu) z nutą swoich smaków. I tak oto powstały ptysie z bitą śmietaną i kisielem truskawkowym.
Ptysie z truskawkami i bitą śmietaną
Course: PrzepisyPorcje
16
porcjiKalorie
283
kcalSkładniki
- Ptysie (ciasto parzone)
110 g mleka
100 g wody
50 g masła
20 g syropu z pomarańczy
150 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
- Kisiel truskawkowy
100 g truskawek mrożonych (w sezonie możesz również użyć świeżych)
30 g cukru pudru
20 g mąki ziemniaczanej
- Bita śmietana
30 g cukru pudru
400 g śmietany 30%
Wykonanie
- Ptysie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół.
- Przygotuj mały garnek i umieść w nim mleko, wodę, masło i syrop z pomarańczy. Wszystko zagotuj.
- W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę ziemniaczaną i zwykła). Gdy składniki w garnku zaczną się gotować, zmniejsz gaz i cały czas mieszając dodawaj suche składniki.
- Gotująca się masa konsystencją powinna przypominać ciasto po około 30 sekundach. Wówczas zdejmij garnek z palnika i przełóż do miksera. Zaczekaj aż lekko ostygnie.
- Następnie cały czas miksując ciasto na średnich obrotach, dodawaj po jednym jajku. Miksuj wszystko aż do połączenia składników.
- Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką przełóż masę i wyciskaj ptysie na blachę.
- Gotowe ptysie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
- Wyjmij ptysie z pierkanika i pozostaw do całkoitego wystygnięcia.
- Kisiel truskawkowy
- W garnku umieść truskawki z cukrem pudrem i zagotuj, aż truskawki zmiękną.
- Następnie zmiksuj wszystko blenderem. Gdy masa truskawkowa będzie gładka w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i małym strumieniem wlewajcie do gotujących się truskawek.
- Pamiętaj, żeby cały czas mieszać kisiel, aby nie powstały grudki. Gdy kisiel będzie już naprawdę gęsty odstaw go na bok i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki.
- Bita śmietana
- W mikserze ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, a następnie przełóż całość do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką.
- Składanie deseru
- Teraz możesz zacząć dekorowanie ptysiów. W tym celu przekrój je w poprzek i na dolną część wyłóż łyżeczkę kisielu truskawkowego, a następnie wyciśnijcie sporą porcję bitej śmietany. Nałóż górną część ptysia. Gotowe potysie udekoruj cukrem pudrem.