Faworki nieodłącznie kojarzą mi się z Tłustym Czwartkiem, mimo tego, że w wielu piekarniach można je kupić przez cały rok. To zawsze, dokładnie w ten dzień smażyłam z babcią faworki w dzieciństwie. Oczywiście smażone najlepsze! Jednak Tłusty Czwartek wypada na początku roku, co oznacza, że wielu z nas nie może spróbować tych genialnych słodkości – pączków, faworków, oponek… To wszystko jest takie dobre, ale niestety mocno kaloryczne. Początek roku to realizacja postanowień noworocznych, a te zazwyczaj mają na celu zrzucenie wagi. Moja propozycja to właśnie fit faworki pieczone.
Gdy pierwszy raz zaczęłam przygotowywać ciasto na faworki pieczone, nie do końca miałam przekonanie, czy dobrze robię. No bo jak to, faworki NIE smażone ?! To czyste bezczeszczenie tego deseru! Jednak jeżeli kiedykolwiek byłaś/byłeś na diecie wiesz, jakie to trudne odmawiać sobie każdej kolejnej słodkości. W nieskończoność po prostu się nie da. Stąd mój pomysł na faworki pieczone. Ograniczenie tłuszczu znacznie zmniejsza ich kaloryczność. Zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym oraz dowolność w ilości posypanego cukru pudru daje Ci większą możliwość manipulacji kaloriami.
Fit faworki, pieczone w piekarniku
Porcji
27
sztukCzas przygotowania
30
minutesCzas pieczenia
15
minutesKalorie/100g
389
kcalSkładniki
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 jogurtu naturalnego
20 g masła
3 żółtka
1 łyżka octu lub wódki
- Do posypania
100 g cukru pudru
Wykonanie
- Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
- Następnie rozwałkuj ciasto i złóż według wzoru. Złożone ciasto uderzaj wałkiem, aby wtłoczyć powietrze do ciasta. Po upieczeniu Twoje faworki będą miały charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Wałkowanie, składanie i uderzanie ciasta powtarzaj kilka razy. Ja dałam radę 8 🙂 Łatwe to nie jest, ale warto
- Ciasto włóż do lodówki na minimum 24h, aby odpoczęło.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
- Następnie rozwałkuj na grubość 2mm i potnij na paski szerokości 2cm a długości około 15cm. W środku każdego paska wytnij niewielki otwór i jedną końcówkę paska włóż przez otwór i odwiń.
- W takiej formie układaj faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Faworki piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut do zarumienienia faworków.
- Gotowe faworki układaj na paterze i posyp obficie cukrem pudrem.