placuszki z batatów

Placuszki z batatów na słodko z sosem karmelowym

Bataty to ostatnio jedno z tych warzyw, które rezyduje w mojej kuchni już na stałe. Zawsze mam je pod ręką, a że mogą długo leżeć i się nie psują, idealnie sprawdzają się w przypadku braku pomysłu na obiad czy deser. Chciałam pokazać Ci jak można przygotować z nich słodką przekąskę lub też pełnoprawny posiłek.

Początkowo z batatów przygotowywałam tylko dania wytrawne – placki lub frytki. Ich słodki smak genialnie komponował się ze słonymi przyprawami. Jednak moje dzieci nie były do końca przekonane, jak frytki mogą być słono-słodkie, więc zastanawiałam się jak skłonić ich do spróbowania tego fantastycznego warzywa. Bogatego w tyle witamin! I w końcu się udało! Placuszki z batatów na słodko to był strzał w dziesiątkę! W dodatku polane sosem karmelowym i udekorowane owocami. To było to!

Placuszki z batatów na słodko z sosem karmelowym

Porcji

20

placuszków
Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

30

minutes
Kalorie/100g

185

kcal

Składniki

  • 1 duży batat

  • 70 g jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 30 g cukru pudru (można pominąć)

  • 10 g oleju słonecznikowego

  • 150 g mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • skórka otarta z jednej (sparzonej uprzednio) pomarańczy

  • 1 cm pasty waniliowej lub łyżka cukru z wanilią

  • Sos karmelowy
  • wykonaj z tego przepisu

  • Do dekoracji
  • owoce (maliny, truskawki, banany, borówki)

Wykonanie

  • Placuszki z batatów
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie termoobiegu.
  • Ponakłuwaj batat widelcem w kilkunastu miejscach i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż do miękkości, około 30 minut. Miękkość batata możesz sprawdzać za pomocą patyczka do szaszłyków.
  • Upieczony batat pozostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na pół i wybierz łyżką środek ziemniaka. Zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.
  • Puree z batata wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Rozgrzej patelnię teflonową lub z powłoką nieprzywierającą i smaż placuszki do zrumienienia.
  • Sos karmelowy
  • Sos karmelowy przygotuj z tego przepisu. Jeżeli wolisz, aby karmel był tradycyjny, a nie solony, wówczas pomiń sól w przepisie.
  • Z trzech placuszków ułóż wieżę i polej sosem karmelowym. Następnie udekoruj świeżymi owocami i gotowe!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*