domowa granola

Domowa granola z kakao, żurawiną i miodem

Płatki owsiane w połączeniu z miodem, czarnym kakao i żurawiną stworzyły idealny dodatek do porannego posiłku. Ja uwielbiam śniadania, w których królują płatki owsiane i owoce. Zastanawiałam się jak można wykorzystać te składniki w inny sposób niż w owsiance, czy babeczkach. Domowa granola to było to!

Niejednokrotnie szukam w sklepie granoli, która będzie spełniać moje oczekiwania. A niestety poza sztucznymi dodatkami, bardzo często występują w sklepowych wersjach płatków owsianych z owocami występują też orzeszki ziemne, na które jeden z moich chłopaków jest silnie uczulony. To też skłoniło mnie do przygotowania domowej granoli z moich ulubionych składników. Tym sposobem mam pewność, że wiem co jem 🙂

Domowa granola z kakao, żurawiną i miodem

Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

25

minutes
Kalorie/100g

381

kcal
Total time

35

minutes

Składniki

  • 250 g płatków owsianych

  • 90 g miodu

  • 20 g gorzkiego / czarnego kakao

  • 20 g masła

  • 20 g orzechów laskowych

  • 20 g suszonej żurawiny

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzej do 160°C w trybie góra-dół.
  • Na patelni podgrzewaj miód, masło i kakao, aż do połączenia składników. Nie doprowadź do wrzenia!
  • Wymieszaj z płatkami owsianymi, żurawiną i posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Na blaszkę 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż domową granolę i piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut.
  • Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Do miseczki lub słoiczka wyłóż 100 g jogurtu naturalnego, przykryj warstwą plasterków banana i posyp kawałkami połamanej granoli. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*