pudding tapioka

Pudding tapioka z mango i mleczkiem kokosowym

Genialne połączenie smaku mango z mleczkiem kokosowym wymieszane z perełkami tapioki to fit bomba, jak też eksplozja smaków. Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub jako przekąska na podwieczorek.

Na przełomie ostatniego roku miałam okazję popróbować masę dań z kuchni azjatyckiej, zarówno tajskiej, hinduskiej, jak też chińskiej i japońskiej. Każdą z nich uwielbiam i nie wyobrażam sobie jak mogłabym żyć bez tajskiego curry, hinduskiego butter chicken czy też kurczaka słodko-kwaśnego. Jednak to wszystko to dania wytrawne, a ja ciągle szukam słodkich inspiracji na swojej drodze kulinarnej.

Interesując się coraz to bardziej kuchnią azjatycką, natrafiłam na tapiokę. Wygląda jak kasza, a po ugotowaniu tworzy przeźroczyste, żelowe kuleczki. Sama w sobie jest bez smaku, ale doprawiona mleczkiem kokosowym i mango powala z nóg! Dzięki temu połączeniu powstał właśnie pudding tapioka z mango i mleczkiem kokosowym, dodatkowo z żelką mango, posypany płatkami kokosa. Koniecznie musisz tego spróbować!

Pudding tapioka z mango i mleczkiem kokosowym

Porcji

4

porcji
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

15

minutes
Kalorie/100g

189

kcal
Total time

35

minutes

Składniki

  • Pudding tapioka
  • 100 g tapioki

  • 1 l wody

  • 140 mleczka kokosowego (ja użyłam mleczka z kartonika marki Real Thai)

  • 100 g puree z mango

  • 30 g cukru pudru

  • Żelka mango
  • 150 puree z mango

  • 5 g żelatyny + 20 g wody

  • Do dekoracji
  • wiórki lub płatki kokosowe

Wykonanie

  • Pudding tapioka
  • 1 l wody zagotuj, a następnie wrzuć tapiokę. Gotuj na niewielkim ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając, co spowoduje, że perełki tapioki się nie pozlepiają.
  • Tapioka będzie gotowa, wówczas, gdy jej perełki będą całkowicie przeźroczyste.
  • Gotową tapiokę przelej na sitko, a następnie przełóż do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Mleczko kokosowe wymieszaj z puree z mango i cukrem pudrem w mikserze lub za pomocą rózgi kuchennej, aby składniki dokładnie się połączyły.
  • Następnie dodaj odsączoną tapiokę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Pudding tapioka przelej do szklaneczek lub miseczek i włóż do lodówki. W międzyczasie przygotuj żelkę mango.
  • Żelka mango
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
  • Namoczoną żelatynę podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia, lub rozpuść w mikrofalówce (20 sekund – moc 300 W).
  • Dodawaj do mango puree (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki z żelatyny.
  • Żelkę mango wylej na górę każdego puddingu z tapioki i włóż do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie Twój deser jest już gotowy. Możesz udekorować go płatkami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*