Moje dzieciaki uwielbiają wszystko co czekoladowe. Ale wiadome jest, że nie wszystko co widzą w sklepie jest zdrowe. Dlatego staram się przygotowywać im jak najwięcej domowych słodyczy, aby mogły jednocześnie cieszyć się czekoladowym smakiem, a dodatkowo zdrowo się odżywiać. Tęczowe donuty cynamonowe z nutellą powstały właśnie z myślą o moich pociechach. Przygotowałam je z okazji Dnia Dziecka.
Próbowałaś/eś kiedyś przygotować domową nutellę? Jeżeli nie to mocno Cię do tego zachęcam. Zdrowy, pożywny dodatek do pieczywa, owsianek i deserów. Coś genialnego. Ja wykorzystałam właśnie domową nutellę do przygotowania cynamonowych donutów. Pączki dodatkowo ozdobiłam tęczową polewą na bazie naturalnych barwników (blue spirulina, pink pitaya i dunaliella salina). Dzieciaki uwielbiają kolory w deserach!
Tęczowe donuty cynamonowe z domową nutellą
10
donutów20
minutes20
minutes349
kcal1
hour10
minutesPrzed wykonaniem pączków przygotuj domową nutellę z tego przepisu.
Składniki
- Donuty cynamonowe
320 g mąki
80 g cukru białego lub 100 g cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g oleju słonecznikowego
2 jajka
4 łyżeczki cynamonu
- Tęczowa polewa
120 g cukru pudru
3 łyżki wody
naturalne barwniki: blue spirulina, pink pitaya i dunaliella salina
- Do dekoracji
srebrne, drobne cukiereczki
Wykonanie
- Donuty cynamonowe
- Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
- Suche składniki wymieszaj w jednej misce (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon), a mokre w drugiej (jajka, olej).
- Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Ciasto na donuty przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciśnij pierwszą warstwę donutów do formy.
- Domową nutellę także przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o mniejszej średnicy, niż ta której użyłaś/eś do donutów.
- Następnie na pierwszą warstwę ciasta na pączki w formie wyłóż warstwę nutelli. Staraj się, aby nutella była mniej więcej po środku koła.
- Na nutellę wyłóż drugą warstwę ciasta na donuty.
- Donuty cynamonowe piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
- Donuty wystudź na blacie lub na kratce.
- Tęczowa polewa
- Przygotuj trzy miseczki / kubeczki i do każdego wsyp 40 g cukru pudru.
- Następnie do pierwszej miseczki dodaj szczyptę niebieskiego barwnika, do drugiej szczyptę pomarańczowego, a do trzeciej szczyptę różowego.
- Następnie do każdej z miseczek dodaj 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj lukier do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przygotuj talerzyk deserowy i umieść na nim pasek z każdego barwnika, kolejno różowy, pomarańczowy i niebieski (dokładną instrukcję pokazuję na poniższym filmiku), tak aby paski się stykały.
- Donuty cynamonowe maczaj w paskach lukru, lekko obracając je podczas maczania. Osiągniesz efekt przechodzących kolorów.
- Świeżo udekorowane donuty posyp delikatnie srebrnymi cukiereczkami.
Wskazówki
- Niewykorzystaną ilość ciasta na donuty możesz także wykorzystać na malutkie donuty. Ja miałam akurat taką formę i z pozostałej części udało mi się zrobić kilkanaście malutkich donutów.