serduszka walentynkowe

Jak wykonać wzorki na kruchych ciasteczkach?

Jeżeli miałabym powiedzieć jaki rodzaj słodyczy najbardziej lubię przygotowywać to bez zastanowienia powiedziałabym, że są to ciasteczka. Uwielbiam eksperymentować ze składnikami, mieszać smaki owoców z przyprawami, kawą czy orzechami. W sekcji ciasteczka znajdziecie przepisy na moje ciasteczkowe eksperymenty.

Zgaduje, że Ty tak samo jak ja zaczęłaś/zacząłeś swoje eksperymenty ciasteczkowe od najprostszych, czyli kruchych ciasteczek. Są bardzo proste w wykonaniu i właściwie ciężko cokolwiek w nich zepsuć. Mieszasz wszystkie składniki, wyrabiasz ciasto jak najkrócej, tylko do połączenia składników, wsadzasz do lodówki na pół godziny, wałkujesz, pieczesz i gotowe. I to właśnie jest to co powoduje, że u mnie w domu najczęściej przygotowuję ciasteczka.

Ostatnio sporo eksperymentuję z lukrem zarówno zwykłym, jak i królewskim. Różnica jest taka, że w lukrze królewskim znajdują się białka jajka kurzego, bądź to w czystej postaci lub też w postaci proszku zwanego albuminą. Zdecydowanie częściej wykorzystuję właśnie albuminę, ponieważ nie chcę ryzykować z surowymi, niepasteryzowanymi jajkami. Ale jeżeli chcesz wykorzystać surowe jajka, wówczas polecam kupić białka pasteryzowane w kartonie. Dostępne są np. w Selgrosie.

Lukier królewski ma to do siebie, że dzięki białkom szybciej zastyga i na ciasteczkach tworzy się charakterystyczną skorupka, co powoduje, że nasz wzór jest dużo cięższy do zatarcia, zniszczenia. Takie ciasteczka możemy długo przechowywać, a wzór pozostaje nienaruszony. Więcej o lukrze królewskim oraz jak go wykonać przeczytasz tutaj.

Chciałam podzielić się z Tobą krótkim filmikiem, na którym pokazuje, jak w prosty sposób możesz wykonać wzorki na ciasteczkach. Do wykonania walentynkowych serduszek będziesz potrzebował/a:

  • kruchego ciasta wykonanego z tego przepisu
  • lukru królewskiego wykonanego z tego przepisu
  • barwnika czerwonego lub w kolorze fuksji (wykorzystałam barwnik w żelu firmy Wilton)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*