Każdy z Was za pewne nie jeden raz zajadał się Mleczną Kanapką Kinder! Ja sama ją uwielbiam 🙂 Jako, że ostatnio miałam na tego batonika olbrzymią ochotę, postanowiłam stworzyć własną jego wersję. Jednak uparłam się, że środek musi być na bazie jogurtu naturalnego. Tak więc zaczęłam swój eksperyment!
Jogurtowa kanapka a’la Cake Therapy
Course: Ciasteczka, Dla dzieci, PrzepisyPorcje
30
porcjiCzas przygotowania
2
hoursKalorie
195
kcalSkładniki
- Biszkopt czekoladowy
3 jajka
75 g gorzkiej czekolady
50 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru
- Masa jogurtowa
200 ml mleka
200 g jogurtu naturalnego
30 g cukru pudru
8 g żelatyny
20 g wody
ekstrakt waniliowy lub ziarna laski wanilii
Wykonanie
- Biszkopt czekoladowy
- Rozgrzej piekarnik do 175°C w trybie góra-dół.
- Podstawą mojej kanapki był biszkopt czekoladowy, tak więc przygotowałam sobie prostokątną blachę o wymiarach 25cm x 22cm (dolne wymiary blachy) i wyłożyłam ją papierem do pieczenia.
- Roztop gorzką czekoladę. Możesz tego dokonać na dwa sposoby:
– w mikrofalówce umieść kawałki czekolady w plastikowej misce na 30 sekund. Po tym czasie zobacz czy czekolada wystarczająco się roztopiła. Jeżeli nie, wówczas włóż na kolejne 30 sekund. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
– w kąpieli wodnej – na kuchence zagotuj szklankę wody w małym garnku. Postaw na nim miskę z kawałkami czekolady i szpatułką mieszaj czekoladę, aż do roztopienia (uważaj, aby nie poparzyć się parą buchającą spod miski!!!). Odstaw do lekkiego ostygnięcia. - Następnie w mikserze umieść białka jajek i ubij na sztywną pianę na najwyższych obrotach (uważaj, aby ich nie przebić!!!). Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru (pamiętaj, aby przed dodaniem kolejnej łyżki cukru poprzednia jego porcja rozpuściła się w białkach – w metalowych mikserach słychać chrobotanie po misie, gdy cukier jeszcze się nie rozpuścił). Do powstałej masy bezowej dodawaj po jednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
- Do tak powstałej masy biszkoptowej na niewielkich obrotach wlewaj cienkim strumieniem roztopioną czekoladę.
- Do osobnej miski przesiej mąkę tortową i ziemniaczaną i wymieszaj. Do masy biszkoptowo-czekoladowej przesyp wymieszane mąki i wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Tak powstałą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt piecz ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Gdy biszkopt będzie już gotowy wyjmij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Masa jogurtowa
- W miseczce zalej żelatynę wodą i pozostaw do namoczenia.
- W garnku zagotuj mleko z wanilią. Odstaw z palnika i po chwili dodaj namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj, aby żelatyna dokładnie rozpuściła się w mleku. Pozostaw mleko do całkowitego ostygnięcia.
- W mikserze ubij jogurt naturalny z cukrem pudrem, powinien minimalnie zwiększyć swoją objętość. Do powstałej masy jogurtowej przelej mleko i wymieszaj na wolnych obrotach. Masa powinna trochę stężeć w lodówce zanim wylejesz ją na biszkopt.
- Składanie deseru
- Przetnij biszkopt na dwa blaty. Na jeden wyłóż tężejącą masę jogurtową i przykryj drugim blatem. W tej formie włóż deser do lodówki, aby porządnie stężał.
- Po wyjęciu z lodówki gotowy deser możesz pociąć według uznania. Ja zrobiłam to w sposób pokazany na zdjęciu.
Wskazówki
- Pomocne w utrzymaniu papieru do pieczenia w blaszce są klipsy do papieru.