Jogurtowa kanapka a’la Cake Therapy

Każdy z Was za pewne nie jeden raz zajadał się Mleczną Kanapką Kinder! Ja sama ją uwielbiam 🙂 Jako, że ostatnio miałam na tego batonika olbrzymią ochotę, postanowiłam stworzyć własną jego wersję. Jednak uparłam się, że środek musi być na bazie jogurtu naturalnego. Tak więc zaczęłam swój eksperyment!

Jogurtowa kanapka

Do przygotowania deseru będziecie potrzebować:

Biszkopt czekoladowy

3 jajka

75 g gorzkiej czekolady

50 g mąki pszennej tortowej

15 g mąki ziemniaczanej

70 g cukru

Przygotowanie

Rozgrzejcie piekarnik do 175°C w trybie góra-dół.

Podstawą mojej kanapki był biszkopt czekoladowy, tak więc przygotowałam sobie prostokątną blachę o wymiarach 25cm x 22cm (dolne wymiary blachy) i wyłożyłam ją papierem do pieczenia.

Wskazówka : Pomocne w utrzymaniu papieru do pieczenia w blaszce są klipsy do papieru – o takie  🙂

Rozpocznijcie pracę od roztopienia gorzkiej czekolady. Możecie tego dokonać na dwa sposoby:
  • w mikrofalówce umieśćcie kawałki czekolady w plastikowej misce na 30 sekund. Po tym czasie zobaczycie czy czekolada wystarczająco się roztopiła. Jeżeli nie, wówczas włóżcie na kolejne 30 sekund. Pozostawcie do lekkiego ostygnięcia.
  • w kąpieli wodnej – na kuchence zagotujcie szklankę wody w małym garnku. Postawcie na nim miskę z kawałkami czekolady i szpatułką mieszajcie czekoladę, aż do roztopienia (uważajcie, aby nie poparzyć się parą buchającą spod miski!!!). Odstawcie do lekkiego ostygnięcia.

Następnie w mikserze umieśćcie białka jajek i ubijcie je na pianę na najwyższych obrotach (uważajcie, aby ich nie przebić!!!). Pod koniec ubijania dodajecie po łyżce cukru (pamiętajcie, aby przed dodaniem kolejnej łyżki cukru poprzednia jego porcja rozpuściła się w białkach – w metalowych mikserach słychać chrobotanie po misie, gdy cukier jeszcze się nie rozpuścił). Do powstałej masy bezowej dodawajcie po jednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.

Do tak powstałej masy biszkoptowej na niewielkich obrotach wlewajcie cienkim strumieniem roztopioną czekoladę.

Do osobnej miski przesypcie mąkę tortową i ziemniaczaną i wymieszajcie je. Do masy biszkoptowo-czekoladowej przesypcie wymieszane mąki i wymieszajcie szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników.

Tak powstałą masę przelejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego piekarnika.

Biszkopt pieczemy ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Gdy biszkopt będzie już gotowy wyjmijcie go z piekarnika i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

Masa jogurtowa

200 ml mleka

200 g jogurtu naturalnego

30 g cukru pudru

8 g żelatyny

20 g wody

ekstrakt waniliowy lub ziarna laski wanilii

Przygotowanie

W miseczce zalecie żelatynę wodą i pozostawcie do namoczenia.

W garnku zagotujcie mleko z wanilią. Odstawcie z palnika i po chwili dodajcie namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszajcie, aby żelatyna dokładnie rozpuściła się w mleku. Pozostawcie mleko do całkowitego ostygnięcia.

W mikserze ubijcie jogurt naturalny z cukrem pudrem, powinien minimalnie zwiększyć swoją objętość. Do tak powstałej masy jogurtowej przelejcie mleko i wymieszajcie na wolnych obrotach. Masa powinna trochę stężeć w lodówce zanim wylejecie ją na biszkopt.

Składanie deseru

Składanie jogurtowej kanapki rozpocznijcie od przecięcia biszkoptu na dwa blaty. Na jeden blat wyłóżcie tężejącą masę jogurtową i przykryjcie drugim blatem. W tej formie włóżcie deser do lodówki, aby porządnie stężał i się zbił.

Po wyjęciu z lodówki gotowy deser możecie pociąć według uznania. Ja zrobiłam to w ten sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *