babeczki owsiane

Korzenne babeczki owsiane z rabarbarem i kruszonką

W połowie maja na działce mojej babci co roku pojawia się rabarbar. W mojej kuchni otwiera się sezon rabarbarowy i wszystko co słodkie jest z dodatkiem tego owocu. Babeczki owsiane z rabarbarem to świetny i pożywny pomysł na śniadanie, czy podwieczorek. Muffinki powstały z myślą o tygodniu przypraw korzennych. Dla mnie połączenie rabarbaru z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej to kompletne szaleństwo i eksplozja smaków.

Puszyste i delikatne babeczki owsiane z dodatkiem rabarbaru na bazie brązowego cukru i mąki pełnoziarnistej. Posypane kruszonką, przygotowanej także na cukrze demarara. Dodatkowo wzbogaciłam smak muffinek o cynamon, gałkę muszkatołową i wanilię. Jeżeli szukasz pomysłu ciekawego i zupełnie innego pomysłu na śniadanie lub podwieczorek, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Gwarantuje, że się nie zawiedziesz.

Korzenne babeczki owsiane z rabarbarem i kruszonką

Porcji

16

babeczek
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

30

minutes
Kalorie

331

kcal
Total time

45

minutes

Tradycyjne babeczki owsiane z wzbogacone korzennymi przyprawami z dodatkiem lekko kwaskowego rabarbaru. Posypane kruszonką na brązowym cukrze.

Składniki

  • Korzenne babeczki owsiane
  • 110 g płatków owsianych

  • 140 g mąki pełnoziarnistej

  • 140 g brązowego cukru

  • 75 g mąki pszennej

  • 7 g proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 175 g mleka

  • 40 g oleju słonecznikowego

  • cukier z prawdziwą wanilią lub pasta waniliowa

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Kruszonka
  • 70 g brązowego cukru

  • 40 g masła

  • 60 g mąki pszennej

  • Dodatkowo
  • 200 g rabarbaru

Wykonanie

  • Korzenne babeczki owsiane
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
  • Suche składniki wraz z przyprawami wymieszaj w osobnej misce. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • W mikserze rozbełtaj jajko z mlekiem i olejem.
  • Następnie do jajka dodaj suche składniki i mieszaj jedynie do ich połączenia.
  • Blachę na babeczki wyłóż papilotkami. Ja swoje różowe papilotki kupiłam tutaj.*
  • Następnie za pomocą małej chochli nakładaj ciasto do każdej papilotki, pomagając ściągać pozostałe ciasto z chochli za pomocą łyżki stołowej.
  • Następnie przygotuj kruszonkę i pokrój rabarbar w kostkę.
  • Kruszonka
  • Zagnieć masło z mąką i cukrem na kruszonkę.
  • Do każdej babeczki wciśnij 4 lub 5 kawałków rabarbaru, a następnie posyp łyżką stołową kruszonki.*
  • Przygotowane babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Moje babeczki piekły się dokładnie 28 minut.
  • Jeżeli chcesz możesz udekorować je lukrem, ale ja dla celów dietetycznych pominęłam ten krok 🙂

Wskazówki

  • Możesz wykorzystać także zwykłe papilotki papierowe. Ja po prostu uwielbiam te błyszczące, twarde papilotki, a dodatkowo ich kolor pięknie komponował się z rabarbarem.
  • Jeżeli została Ci jeszcze kruszonka, a posypałaś/eś wszystkie babeczki, koniecznie wykorzystaj całą i posyp jeszcze obficiej owsiane muffinki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*