W połowie maja na działce mojej babci co roku pojawia się rabarbar. W mojej kuchni otwiera się sezon rabarbarowy i wszystko co słodkie jest z dodatkiem tego owocu. Babeczki owsiane z rabarbarem to świetny i pożywny pomysł na śniadanie, czy podwieczorek. Muffinki powstały z myślą o tygodniu przypraw korzennych. Dla mnie połączenie rabarbaru z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej to kompletne szaleństwo i eksplozja smaków.
Puszyste i delikatne babeczki owsiane z dodatkiem rabarbaru na bazie brązowego cukru i mąki pełnoziarnistej. Posypane kruszonką, przygotowanej także na cukrze demarara. Dodatkowo wzbogaciłam smak muffinek o cynamon, gałkę muszkatołową i wanilię. Jeżeli szukasz pomysłu ciekawego i zupełnie innego pomysłu na śniadanie lub podwieczorek, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Gwarantuje, że się nie zawiedziesz.
Korzenne babeczki owsiane z rabarbarem i kruszonką
16
babeczek15
minutes30
minutes331
kcal45
minutesTradycyjne babeczki owsiane z wzbogacone korzennymi przyprawami z dodatkiem lekko kwaskowego rabarbaru. Posypane kruszonką na brązowym cukrze.
Składniki
- Korzenne babeczki owsiane
110 g płatków owsianych
140 g mąki pełnoziarnistej
140 g brązowego cukru
75 g mąki pszennej
7 g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
175 g mleka
40 g oleju słonecznikowego
cukier z prawdziwą wanilią lub pasta waniliowa
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Kruszonka
70 g brązowego cukru
40 g masła
60 g mąki pszennej
- Dodatkowo
200 g rabarbaru
Wykonanie
- Korzenne babeczki owsiane
- Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
- Suche składniki wraz z przyprawami wymieszaj w osobnej misce. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.
- W mikserze rozbełtaj jajko z mlekiem i olejem.
- Następnie do jajka dodaj suche składniki i mieszaj jedynie do ich połączenia.
- Blachę na babeczki wyłóż papilotkami. Ja swoje różowe papilotki kupiłam tutaj.*
- Następnie za pomocą małej chochli nakładaj ciasto do każdej papilotki, pomagając ściągać pozostałe ciasto z chochli za pomocą łyżki stołowej.
- Następnie przygotuj kruszonkę i pokrój rabarbar w kostkę.
- Kruszonka
- Zagnieć masło z mąką i cukrem na kruszonkę.
- Do każdej babeczki wciśnij 4 lub 5 kawałków rabarbaru, a następnie posyp łyżką stołową kruszonki.*
- Przygotowane babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Moje babeczki piekły się dokładnie 28 minut.
- Jeżeli chcesz możesz udekorować je lukrem, ale ja dla celów dietetycznych pominęłam ten krok 🙂
Wskazówki
- Możesz wykorzystać także zwykłe papilotki papierowe. Ja po prostu uwielbiam te błyszczące, twarde papilotki, a dodatkowo ich kolor pięknie komponował się z rabarbarem.
- Jeżeli została Ci jeszcze kruszonka, a posypałaś/eś wszystkie babeczki, koniecznie wykorzystaj całą i posyp jeszcze obficiej owsiane muffinki.