Mocno cynamonowe bułeczki a’la Cinnabon

bułeczki cynamonowe

Uwielbiam cynamon! Dodaje go do białego sera, ciast, kremów, makaroników czy owsianek. Mogłabym codziennie jeść desery bazujące na cynamonie. Bułeczki cynamonowe pierwszy raz ujęły moje serce, kiedy w trakcie studiów codziennie mijałam stoisko Cinnabon na katowickim dworcu kolejowym. Od tamtego czasu odkąd udało mi się je względnie odtworzyć w domowych warunkach, nazywam je drożdżówkami na medal 😀

Tradycyjne bułeczki cynamonowe z cukierni Cinnabon to nic innego jak ciasto drożdżowe z cynamonowym nadzieniem z brązowym cukrem. Polane słodką glazurą. Spotkałam się z wieloma przepisami na bułeczki cynamonowe i każdy z tych przepisów zawierał polewę z innymi składnikami. Ja do tej pory wypróbowałam dwie polewy, które robię zamiennie.

Jedna bazuje na kremowym, słonym serku typu Philadelphia. Natomiast druga to nic innego jak lukier na bazie mleka z domieszką wanilii. Wybór polewy należy do Ciebie 🙂 W tym poście przedstawię Ci przepis na obydwie glazury, a sam/a zdecyduj, która według Ciebie jest tą idealną.

Mocno cynamonowe bułeczki a’la Cinnabon

Porcji

15

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

20

minutes
Czas pieczenia

25

minutes
Kalorie/100g

327

kcal

Ciasto drożdzowe posmarowane masłem i posypane mieszanką brązowego cukru i cynamonu. Pieczone przez 40 minut w piekarniku. Polane glazurą na ciepło lub na zimno. To właśnie bułeczki cynamonowe a’la Cinnabon.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 350 g mąki

  • 50 g cukru

  • 7 g suchych drożdży

  • 200 g mleka

  • 1 jajko

  • 40 g masła

  • Nadzienie
  • 30 g masła

  • 3 łyżki cynamonu

  • 150 g cukru brązowego

  • Polewa I – lukier na mleku
  • 250 g cukru pudru

  • 40 g mleka

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • Polewa II na serku Philadelphia
  • 130 g masła

  • 55 g cukru pudru

  • 85 g kremowego serka Philadelphia lub Mój ulubiony

Wykonanie

  • Ciasto drożdżowe
  • Masło roztop i lekko przestudź.
  • W mikserze umieść pozostałe składniki i mieszaj za pomocą końcówki haka. Po połączeniu składników powoli dolewaj roztopione masło.
  • Mieszaj przez następne 7 minut, aż ciasto będzie puszyste.
  • Następnie przełóż ciasto drożdżowe do drewnianej lub ceramicznej miski na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.ciasto drożdżowe
  • Nadzienie
  • Odmierz masło i przełóż do osobnej miseczki. W późniejszym etapie będziesz potrzebowała/a pędzelka silikonowego do posmarowania ciasta tą porcją masła.
  • Przygotowanie ciasta pod cynamonowe bułeczki
  • Podsyp stolnicę dwiema łyżkami mąki i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 30×60 cm. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 0.5cm.ciasto drożdżowe
  • Ciasto drożdżowe posmaruj masłem (które przygotowałaś/eś w miseczce) za pomocą pędzelka silikonowego.
  • Następnie posyp równomiernie przygotowaną mieszanką cynamonu i brązowego cukru, na dłuższych bokach zostawiając 2 cm przestrzeni nieposypanej. cynamonki
  • Teraz możesz zawijać ciasto wzdłuż dłuższego boku. Brzegi nieposypane cynamonem i cukrem pozwolą Ci na otrzymanie zwartego rulonu.cynamonkicynamonkicynamonki
  • Formowanie cynamonek
  • Aby otrzymać bułeczki cynamonowe, krój rulon w poprzek na części o szerokości 2-3cm.cynamonki
  • Tortownicę o średnicy 27 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia i układaj bułeczki na płasko. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 15 cynamonek.cynamonkicynamonki
  • Bułeczki cynamonowe przykryj ściereczką i pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.cynamonki
  • Pieczenie bułeczek
  • Piekarnik rozgrzej do 190°C w trybie góra-dół.
  • Wyrośnięte bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut.
  • Po tym czasie wyjmij bułeczki i ostudź.
  • Polewa I – lukier na mleku
  • Jeżeli przygotowujesz polewę w postaci lukru wówczas bułeczki cynamonowe przed polaniem powinny być całkowicie wystudzone.
  • Wszystkie składniki umieść w miseczce i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie polej lukrem bułeczki. Ja zajadam się właśnie takimi świeżo polanymi bułeczkami cynamonowymi 😀
  • Polewa II – serek kremowy
  • Wszystkie składniki ubij w mikserze na puszystą i delikatną masę.
  • Za pomocą pędzelka silikonowego nałóż polewę na ciepłe bułeczki. Polewa powinna się rozlać po cynamonkach. Spróbuj je od razu na ciepło, coś genialnego.
  • Te bułeczki możesz odgrzewać w piekarniku na kilka minut przed podaniem.

One Comment

  1. Pingback: Truskawkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*