Truskawkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem

truskawkowe bułeczki drożdżowe

Z pewnością znasz lub nie raz jadłaś/eś cynamonowe bułeczki a’la cinnabon. Wiele lat temu skradły moje serce i mimo miliona kalorii, które mają, nadal je uwielbiam i zajadam, gdy tylko mam okazję. Ale w lecie najczęściej staram się przygotowywać desery z owocami. I tak właśnie pomyślałam o wykorzystaniu owoców do wykonania sławnych bułeczek cynamonowych w truskawkowej odmianie. Truskawkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem wyszły obłędnie! Wypróbuj ten prosty i szybki przepis.

W lecie najczęściej sięgam po orzeźwiające desery z dodatkiem owoców. W zależności od miesiąca są to truskawki i czereśnie w czerwcu, jagody i maliny w lipcu, a dodatkowo oczywiście owoce egzotyczne, takie jak melony czy arbuzy.

Zrobiłam małą zmianę w przepisie na moje ulubione bułeczki cynamonowe i wzbogaciłam je w domowy dżem truskawkowy. Świeże, czerwcowe truskawki zmieliłam w blenderze i dusiłam na średnim ogniu z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Dżem truskawkowy w połączeniu z ciastem drożdżowym to drożdżówki wypełnione po brzegi nadzieniem.

Dodatkowo truskawkowe bułeczki wzbogaciłam lukrem z dodatkiem naturalnego barwnika pink pitaya. Ten piękny różowy kolor, i to uzyskany z naturalnego barwnika, skradł moje serce.

Truskawkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem

Porcji

12

bułeczek
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

25

minut
Kalorie

212

kcal
Czas rośnięcia

30

minut
Total time

1

godzina 

25

minut

Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 350 g mąki

  • 50 g cukru

  • 7 g suchych drożdży

  • 200 g mleka

  • 1 jajko

  • 40 g masła

  • Dżem truskawkowy
  • 500 g świeżych truskawek

  • 50 g cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • Lukier z pink pitaya
  • 150 g cukru pudru

  • 8-10 łyżek wody

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki pink pitaya w proszku

  • Dodatkowo
  • 2 łyżeczki cynamonu

  • kolorowe cukiereczki do posypania bułeczek

Wykonanie

  • Dżem truskawkowy
  • Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i przełóż do blendera. Dokładnie zmiel.
  • Zmielone truskawki, cukier i sok z cytryny przełóż na patelnię i duś na średnim ogniu około 20 minut, aż wytraci się większość soku.
  • Gotowy dżem truskawkowy przełóż do miseczki i pozostał do całkowitego wystudzenia. A zaraz po wystudzeniu przygotuj ciasto drożdżowe.truskawkowe bułeczki drożdżowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Masło roztop i lekko przestudź.
  • W mikserze umieść pozostałe składniki i mieszaj za pomocą końcówki haka. Po połączeniu składników powoli dolewaj roztopione masło.
  • Mieszaj przez następne 7 minut, aż ciasto będzie puszyste.
  • Następnie przełóż ciasto drożdżowe do drewnianej lub ceramicznej miski na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Przygotowanie truskawkowych bułeczek drożdżowych
  • Z ciasta drożdżowego uformuj kwadrat. truskawkowe bułeczki drożdżowe
  • Następnie rozwałkuj go na prostokąt o wymiarach około 30×60 cm. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 0,5cm.truskawkowe bułeczki drożdżowe
  • Na ciasto wyłóż nadzienie i rozprowadź po całym prostokącie. Następnie przy pomocy sitka nadzienie truskawkowe posyp cynamonem. truskawkowe bułeczki drożdżowetruskawkowe bułeczki drożdżowe
  • Ciasto zawijaj wzdłuż dłuższego boku, a następnie tnij w poprzek za pomocą ostrego noża, na kawałki o grubości około 2 cm.truskawkowe bułeczki drożdżowe
  • Uformowane bułeczki truskawkowe układaj na okrągłej blaszce, której dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować delikatnie masłem.truskawkowe bułeczki drożdżowe
  • Przykryj blaszkę czystą ściereczką i odstaw na 30 minut to wyrośnięcia.truskawkowe bułeczki drożdżowetruskawkowe bułeczki drożdżowe
  • Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
  • Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku około 25 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
  • Lukier z pink pitaya
  • Gdy bułeczki całkowicie wystygną przygotuj lukier z pink pitaya.
  • Do miseczki przesiej cukier puder. Następnie dodaj wodę oraz sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.
  • Następnie dodaj dwie łyżeczki proszku pink pitaya i również dokładnie wymieszaj.
  • Polej wystudzone bułeczki drożdżowe i posyp obficie kolorowymi cukiereczkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*