Moja ostatnia fascynacja naturalnymi barwnikami trwa 🙂 Naturalne barwniki w proszku mają tak intensywne kolory, że aż się prosi, żeby je wykorzystać. A do tego mają masę substancji odżywczych i antyoksydantów. Samo zdrowie. Blue spirulina chia pudding powstał jako śniadaniowy hit. Z dodatkiem bananów i mrożonych borówek oraz proso.
Pudding ombre z nasionami chia i dodatkiem blue spiruliny to podstawowy przepis na pożywne śniadanie. Możesz go modyfikować w zależności od swoich preferencji. Możesz spokojnie dodać ulubione orzechy, owoce czy zupełnie zmienić kolor puddingu, np. poprzez dodanie zupełnie innego barwnika. Baw się i stwórz swoje idealne śniadanie!
Ombre blue spirulina chia pudding
Porcji
2
porcjiCzas przygotowania
10
minutesKalorie/100g
200
kcalW lodówce
2
godzinySkładniki
80 g nasion chia
280 g mleka krowiego lub sojowego
1 łyżeczka blue spiruliny (lub innego ulubionego barwnika
opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrytolu
- Do dekoracji
100 g mrożonych borówek
1 banan
30 g proso
Wykonanie
- Przygotuj jedną dużą miskę, trzy małe miseczki i dwie szklanki.
- Do dużej miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Wymieszaj.
- Następnie rozdziel za pomocą chochli nasiona chia z mlekiem do trzech miseczek po równo (ok. 120 g do każdej miseczki).
- Do pierwszej miseczki dodaj 3/4 łyżeczki blue spiruliny i dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miseczki dodaj 1/4 łyżeczki (szczyptę) blue spiruliny i także dokładnie wymieszaj.
- Wszystkie trzy miseczki przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2h.
- Po tym czasie zdejmij folię spożywczą z miseczek i za pomocą łyżki przekładaj do szklanek pudding chia tak aby powstał efekt ombre. Na samo dno wyłóż najciemniejszy niebieski pudding, następnie jaśniejszy niebieski, a na samym końcu pudding bez barwnika.
- Na wierzch każdego puddingu wyłóż dookoła banany pokrojone w plasterki. Posyp wszystko mrożonymi borówkami i proso. Ja dodałam jeszcze mały akcent w postaci jadalnego kwiatu – bratka.