Ombre blue spirulina chia pudding

blue spirulina chia pudding

Moja ostatnia fascynacja naturalnymi barwnikami trwa 🙂 Naturalne barwniki w proszku mają tak intensywne kolory, że aż się prosi, żeby je wykorzystać. A do tego mają masę substancji odżywczych i antyoksydantów. Samo zdrowie. Blue spirulina chia pudding powstał jako śniadaniowy hit. Z dodatkiem bananów i mrożonych borówek oraz proso.

Pudding ombre z nasionami chia i dodatkiem blue spiruliny to podstawowy przepis na pożywne śniadanie. Możesz go modyfikować w zależności od swoich preferencji. Możesz spokojnie dodać ulubione orzechy, owoce czy zupełnie zmienić kolor puddingu, np. poprzez dodanie zupełnie innego barwnika. Baw się i stwórz swoje idealne śniadanie!

Ombre blue spirulina chia pudding

Porcji

2

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Kalorie/100g

200

kcal
W lodówce

2

godziny

Składniki

  • 80 g nasion chia

  • 280 g mleka krowiego lub sojowego

  • 1 łyżeczka blue spiruliny (lub innego ulubionego barwnika

  • opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrytolu

  • Do dekoracji
  • 100 g mrożonych borówek

  • 1 banan

  • 30 g proso

Wykonanie

  • Przygotuj jedną dużą miskę, trzy małe miseczki i dwie szklanki.
  • Do dużej miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Wymieszaj.
  • Następnie rozdziel za pomocą chochli nasiona chia z mlekiem do trzech miseczek po równo (ok. 120 g do każdej miseczki).
  • Do pierwszej miseczki dodaj 3/4 łyżeczki blue spiruliny i dokładnie wymieszaj.
  • Do drugiej miseczki dodaj 1/4 łyżeczki (szczyptę) blue spiruliny i także dokładnie wymieszaj.
  • Wszystkie trzy miseczki przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2h.
  • Po tym czasie zdejmij folię spożywczą z miseczek i za pomocą łyżki przekładaj do szklanek pudding chia tak aby powstał efekt ombre. Na samo dno wyłóż najciemniejszy niebieski pudding, następnie jaśniejszy niebieski, a na samym końcu pudding bez barwnika.
  • Na wierzch każdego puddingu wyłóż dookoła banany pokrojone w plasterki. Posyp wszystko mrożonymi borówkami i proso. Ja dodałam jeszcze mały akcent w postaci jadalnego kwiatu – bratka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*