Babeczki z czekoladą i borówkami z kremem milky way

babeczki z czekoladą

Czy tak samo jak ja kochasz czekoladę? A może jest jakaś odmiana czekolady, którą lubisz najbardziej? Ja zdecydowanie zjem każdą i to w mgnieniu oka! Uwielbiam babeczki z czekoladą, która rozlewa się w środku babeczek. Dodatkowo smak borówek, które wypuszczają słodko-kwaśny sok do środka muffinki, nadaje jej niepowtarzalny smak.

Moje babeczki z czekoladą powstały w ramach miesiąca tematycznego poświęconego naturalnym barwnikom. To właśnie krem milky way, którym udekorowałam babeczki, otrzymał zastrzyk różnych barwników naturalnych, które wykonałam dzień wcześniej. Każda babeczka miała inny kolor kremu. Ciekawiło mnie jak zachowa się właśnie krem maślany z domowymi barwnikami. I powiem Ci, że eksperyment został zakończony sukcesem.

Niektórych barwników, takich jak żółtego (z kurkumy), czy niebieskiego (z czerwonej kapusty + sody), trzeba było dodać nieco więcej niż innych, ale nie zmieniło to znacznie konsystencji kremu. Krem maślany nadal dumnie figurował na babeczce, a po pobycie w lodówce jeszcze nieco stwardniał.

Koniecznie pobaw się w barwienie kremu do babeczek. Spróbuj także zabarwiać inne kremy, na bazie mascarpone, czy bitej śmietany. Niestety naturalne barwniki w płynie mają to do siebie, że przez zawartość wody, nie nadają się do barwienia czekolady i ganache. Ale tutaj z pomocą przychodzą naturalne barwniki w proszku, o których więcej znajdziesz tutaj.

Babeczki z czekoladą i borówkami z kremem milky way

Porcji

12

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

25

minut
Kalorie/100g

380

kcal
Total time

35

minut

Babeczki na bazie gorzkiego kakao z kawałkami gorzkiej czekolady, borówkami oraz lekkim kremem milky way na bazie masła i mleka w proszku.

Składniki

  • Babeczki z czekoladą i borówkami
  • 280 g mąki pszennej

  • 70 g gorzkiego kakao

  • 10 g proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczek)

  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 200 g cukru

  • 2 jajka

  • 70 g oleju słonecznikowego lub kokosowego

  • 260 g mleka krowiego lub sojowego

  • 75 posiekanej na kawałki gorzkiej czekolady

  • 130 g borówek lub polskich jagód

  • Krem maślany milky way
  • 200 g miękkiego masła

  • 90 g mleka w proszku

  • 40 g cukru

  • 40 g mleka krowiego lub sojowego

  • naturalne barwniki w kolorach: żółty, pomarańczowy, różowy, fioletowy, niebieski, zielony, wykonaj z tego przepisu

  • Do dekoracji
  • pastelowe cukiereczki

Wykonanie

  • Babeczki z czekoladą i borókami
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie gora-dół.
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Następnie dodaj cukier. Wymieszaj do połączenia.
  • W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i olej, jedynie do połączenia.
  • Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub szpatułki.
  • Na samym końcu dodaj posiekaną gorzką czekoladę oraz borówki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ja użyłam zwykłych białych, papierowych papilotek.
  • Do każdej papilotki, za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładaj ciasto na babeczki, tak aby wypełniło 3/4 papilotki.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut.
  • Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Krem maślany milky way
  • W rondelku umieść mleko krowie i cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw do wystudzenia.
  • Miękkie masło ubij w mikserze na puszystą masę. Masło powinno zmienić kolor na biały.
  • Miksując masło na niskich obrotach, powoli wlewaj mleko z cukrem. Następnie dodawaj po łyżce mleka w proszku, po każdym dodaniu mieszając do połączenia.
  • Po dodaniu całego mleka w proszku i mleka z cukrem, zwiększ obroty do maksymalnych i ubijaj masę przez następnie 10 minut. Powinnaś/powinieneś uzyskać delikatną masę maślaną, bez wyczuwalnych grudek mleka w proszku.
  • Barwienie kremu maślanego milky way
  • Krem maślany podziel na 6 równych porcji. Do każdej z nich dodaj po łyżce barwnika i dokładnie wymieszaj. *
  • Na każdą babeczkę nałóż porcję jednego koloru za pomocą łyżki lub szpatułki.
  • Udekoruj cukiereczkami w kolorze kremu.

Wskazówki

  • Jeżeli uważasz, że kolor jest nadal za mało intensywny możesz dodać jeszcze odrobine barwnika, jednak uważaj, żeby nie przekroczyć 1.5 łyżki stołowej. W innym wypadku Twój krem może stać się za bardzo rozwodniony i opaść z babeczki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*