Pomysł tygodnia tematycznego pod hasłem “orzechy” pojawił się w mojej głowie dość nagle, ale stwierdziłam, że to super sprawa spróbować przygotować deser i śniadanie z orzechowym motywem przewodnim. Jako, że domowa nutella już na moim blogu jest, postanowiłam przygotować inny krem orzechowy. I tutaj na pierwszy ogień wpadły orzechy włoskie. Krem z orzechów włoskich z dodatkiem kakao to świetny i bardzo pożywny dodatek do deserów, jak też jako konfitura do sałatek.
Przygotowując domowe bajgle dużo myślałam o tym z czym je zjem. Moje śniadanie w 90% przypadków jest na słodko, więc i tym razem nie mogło być inaczej. A akurat pracowałam nad deserem w orzechowym tygodniu i pomyślałam, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. I tak oto powstał dla Ciebie przepis na krem z orzechów włoskich. Dodałam do niego także odrobinę gorzkiego kakao, sporą ilość miodu i mleka. Jeżeli gorzki smak orzechów będzie nadal dla Ciebie wyczuwalny, wówczas możesz dosładzać krem miodem, aż smak będzie dla Ciebie odpowiedni.
Krem z orzechów włoskich z kakao
Czas przygotowania
5
minutesKalorie
236
kcalCzas wyrastania
2
godzinySkładniki
210 g orzechów włoskich
180 g mleka
10 g gorzkiego kakao
130 g miodu
Wykonanie
- Orzechy zmiel na pastę w blenderze.
- Następnie dodaj przesiane kakao oraz mleko. Zmiksuj ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na końcu dodaj miód i miksuj jeszcze przez 1 minutę, do połączenia składników
- Niekoniecznie musi być płynny, a jego ilość zależy jedynie od Twoich upodobań smakowych. Orzechy włoskie mają to do siebie, że są dość gorzkie, więc na spokojnie możesz dodawać po łyżce miodu ponad to, co podałam w przepisie, aby dopasować smak kremu do swoich upodobań.
- Gotowy krem orzechowy możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku tak długo, jak długo jest ważne mleko, którego użyłaś/eś.
- Krem z orzechów włoskich świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, naleśników czy sałatek. A jednocześnie super komponuje się z owocami takimi, jak kiwi, banan czy truskawki.
- Zajrzyj także do przepisu na pełnoziarniste bajgle, aby sprawdzić jakie śniadanie możesz przygotować z wykorzystaniem kremu z orzechów włoskich.