Krucha tarta z budyniem i malinami

tarta z budyniem i malinami

Jeżeli tak samo kochasz kruche ciasto, jak ja to z pewnością przepis na tartę z budyniem i malinami jest dla Ciebie. Delikatne kruche ciasto, rozpływający się budyń z mascarpone i lekko kwaśne maliny. Słodko-kwaśne połączenie, które nie może się nie udać.

W ostatnim wpisie zamieściłam poradnik o tartach. Jakie ciasto do tarty użyć, jakim nadzieniem je wypełnić, a także jakich akcesoria ułatwią Ci życie przy jej przygotowaniu. Zajrzyj koniecznie, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tarty i tego skąd się właściwie wzięła.

Do wykonania spodu na kruchą tartę z budyniem i malinami wykorzystałam ciasto półkruche. Natomiast nadzienie budyniowe wzbogaciłam serkiem mascarpone, w temperaturze pokojowej, wkręconym do ostudzonego budyniu. Wszystko udekorowałam świeżymi malinami. Tarta spędziła w lodówce kilka godzin zanim ją podałam.

Dlaczego nie podałam tarty od razu pod przygotowaniu? Zdecydowanie lepiej smakuje deser, który się “przegryzie”. Tarta ma to do siebie, że ciasto po upieczeniu jest dość twarde. Natomiast jeżeli wyłożysz na nie nadzienie i wstawisz do lodówki na kilka godzin (lub nawet na całą noc), wówczas spód tarty lekko nasiąknie nadzieniem. Dzięki temu Twoja tarta będzie delikatniejsza, a przy krojeniu nie dojdzie do rozwarstwienia nadzienia od spodu.

Krucha tarta z budyniem i malinami

Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

25

minut
Kalorie/100g

205

kcal

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 300 g mąki

  • 200 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • Budyń z mascarpone
  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 200 g mleka

  • 15 g mąki pszennej

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • ziarenka z jednej laski wanilii

  • Do dekoracji
  • 500 g świeżych malin

  • (opcjonalnie) cukier puder do posypania wierzchu tarty

Wykonanie

  • Kruche ciasto
  • W mikserze lub na stolnicy umieść mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Następnie dodaj posiekane zimne masło, jajka oraz cukier puder.
  • Wszystkie składniki zagnieć lub mieszaj w mikserze aż do otrzymania jednolitej konsystencji.tarta
  • Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.*tartatartatartatarta
  • Następnie oderwij jeden z papierów i przełóż ciasto na formę do tarty.*tartatartatarta
  • W tej formie wstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Nadmiar ciasta po bokach oraz papier oderwiesz po schłodzeniu się ciasta.
  • 5 minut przed końcem czasu, rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
  • Kiedy Twoje ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyjmij je z lodówki i zdejmij papier do pieczenia. Następnie za pomocą małego nożyka odetnij nadmiar ciasta.*tarta
  • Aby na powierzchni ciasta nie tworzyły się pęcherzyki powietrza, podziurkuj je widelcem.tarta
  • Ciasto przykryj ponownie arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na nie kuleczki obciążające lub suchą fasolę.obciążniki do tartyobciążniki do tarty
  • Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut, aż do zezłocenia. A następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Budyń z mascarpone
  • Z lodówki wyjmij mascarpone, aby po dodaniu do budyniu miało temperaturę pokojową.
  • W miseczce wymieszaj 1/3 mleka, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz wanilię.
  • Resztę mleka zagotuj i powoli wlewaj masę jajeczną, cały czas mieszając. Budyń jest gotowy wówczas, gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Odstaw na bok do ostygnięcia.
  • Gdy Twój budyń osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego serek mascarpone i za pomocą miksera lub rózgi kuchennej dokładnie wymieszaj.
  • Składanie tarty
  • Na wystudzone kruche ciasto przełóż masę budyniową. Za pomocą szpatułki wyrównaj budyń.
  • Na wierzchu ułóż maliny i całość wstaw do lodówki na minimum 6h lub na całą noc.
  • Jeżeli chcesz, przed podaniem możesz posypać tartę z wierzchu odrobiną cukru pudru.

Wskazówki

  • W trakcie wałkowania możesz dodawać niewielką ilość mąki, która spowoduje, że ciasto nie będzie przywierać mocno do papieru.
  • Ja użyłam formy z wyjmowanym dnem. Więcej o formach możesz przeczytać w poradniku o tartach.
  • Z pozostałego nadmiaru ciasta możesz przygotować kruche ciasteczka lub wyłożyć foremki na tartaletki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*