włoskie tiramisu

Prawdziwe włoskie tiramisu

Włochy słyną z wielu deserów, jednak to właśnie tiramisu i panna cotta to najbardziej znane włoskie słodkości. Moje tiramisu przygotowałam na jajkach, które nadają deserowi delikatny smak. W połączeniu z mocną, czarną kawą i biszkoptami to prawdziwa bomba smakowa.

Przyznaję szczerze, że w moim rankingu słodkości, desery z kawą nigdy nie były wysoko. Może to jeszcze zaszłość z dzieciństwa. No bo, które dziecko lubi kawę?! To jednak powoli ulega zmianie i przekonuję się coraz bardziej do kawowych słodyczy. Ostatnio miałam okazję spróbować kawowego meksykańskiego flana i powiem Ci, że był genialny!

flan kawowy

Włoskie tiramisu przygotowałam z tradycyjnego przepisu na bazie jajek. Jednak, z uwagi na to, że wielką wagę przywiązuję do jakości jedzenia, nie posiadając jajek pasteryzowanych, sama zapasteryzowałam jajka, aby mieć pewność, że deser nikomu nie zaszkodzi. Oprócz tego wykorzystałam gorzką czekoladę jako dodatek dekoracyjny i pokryłam nią cały deser na wierzchu. Genialnie wpasowuje się w delikatne smaki włoskiego tiramisu.

Prawdziwe włoskie tiramisu

Porcji

2

porcje
Czas przygotowania

1

hour 
Czas pieczenia

25

minutes
Kalorie

334

kcal
Czas całkowity

1

hour 

25

minutes

Składniki

  • Domowe biszkopciki
  • 3 jajka

  • 80 g cukru

  • 60 g mąki pszennej

  • 25 g mąki ziemniaczanej

  • Tiramisu
  • 2 jajka

  • 60 g cukru

  • 180 g mascarpone

  • Do nasączenia biszkoptów
  • 100 ml czarnej kawy

  • Do dekoracji
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

  • łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie

  • Domowe biszkopciki
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą białą masę.
  • Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiej do osobnej miski, a następnie do ubitych jajek dodawaj mąkę w trzech partiach, po każdej z nich dokładnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Masę na biszkopt przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj kółka o średnicy 5 cm na blaszkę.
  • Następnie na drobne siteczko wyłóż łyżkę cukru pudru i obficie posyp biszkopty. Pozostaw je do wysuszenia na około 30 minut.
  • 5 minut przed końcem suszenia rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Biszkopciki piecz 25 minut w nagrzanym piekarniku, do zezłocenia.
  • Gotowe biszkopty pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Włoskie tiramisu
  • Krem tiramisu przygotowałam tradycyjnie z jajek. Jeżeli nie masz już gotowych, pasteryzowanych jajek wówczas najlepiej pasteryzacji dokonać samemu.
  • Pasteryzacja jajek
  • W tym kroku potrzebny będzie Ci termometr cukierniczy. Jajka włóż do zimnej wody i wstaw na gaz. Następnie podgrzewaj do uzyskania temperatury 60°C. Uzyskasz ją wówczas, gdy na dnie garnka zaczną pojawiać się bąbelki.
  • Następnie pozostaw jajka w tej temperaturze jeszcze przez 5 minut i wyłącz gaz. Jajka możesz pozostawić jeszcze kilka minut w wodzie, a następnie wyciągnąć i wystudzić.
  • Następnie do garnka nalej około 3 cm wysokości. wody. Zacznij gotować wodę, a w międzyczasie rozbij jajka do miski i ustaw na garnku z gotującą wodą. Zmniejsz intensywność gotowanej wody i cały czas mieszając podgrzewaj jajka, aż do uzyskania temperatury 82°C. Pamiętaj, aby cały czas jednostajnie mieszać, aby nie doprowadzić do powstania jajecznicy.
  • Zapasteryzowane jajka przelej do misy miksera, dodaj cukier i ubij na białą, puszystą masę.
  • Następnie dodaj łyżkę mascarpone i miksuj na wolnych obrotach. Kolejno dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec zwiększ obroty, aby uzyskać masę o jednolitej konsystencji.
  • Składanie deseru
  • Przygotuj szklaneczki do deseru, a następnie na dno każdej z nich ułóż warstwę biszkoptów. Za pomocą silikonowego pędzelka nasącz biszkopty przestudzoną kawą. Następnie wyłóż warstwę kremu tiramisu.
  • Wykonaj dwie takie warstwy, a na samej górze deseru pozostaw sam krem bez biszkoptów. Posyp wierzch deseru gorzkim kakao (za pomocą sitka) oraz zetrzyj warstwę gorzkiej czekolady.
  • Zaparz sobie ulubioną kawę lub herbatę i rozkoszuj się smakiem tiramisu, które na kilka chwil przeniesie Cię we włoskie rejony.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*