panna cotta czereśniowa

Panna cotta czereśniowa

Uwielbiam letni sezon pod kątem świeżych polskich owoców. Czereśnie, truskawki, jagody czy maliny mogłabym jeść na okrągło. Pomysł na dodanie czereśni do Panna Cotty pojawił się zupełnie niespodziewanie, kiedy wybierałam czereśnie na targu. Wiedziałam, że przygotuję Panna Cottę, ale nie miałam zupełnie pomysłu na połączenie jej z innym niż truskawki, czy maliny, owocem. Panna Cotta czereśniowa okazała się czymś obłędnym!

Najczęściej w swoich deserach wykorzystuję właśnie maliny lub truskawki. Zdarza się, że dołożę jeszcze jagody czy brzoskwinie. Sezonowość tych owoców sprawia, że mam ochotę wykorzystać je maksymalnie do każdego jednego deseru 🙂 Jednak przyznaje, że do tej pory zdarzyło mi się jedynie raz przygotować deser z czereśniami. Najczęściej używałam wiśni, ale nie czereśni! A przecież je uwielbiam 🙂

Do tradycyjnej Panna Cotty przygotowałam puree z czereśni. Delikatne, gładkie z odrobiną cukru i soku z cytryny, dla podkreślenia ich smaku.

Panna cotta czereśniowa

Porcji

8

porcji
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

15

minutes
Kalorie/100g

343

kcal
Czas chłodzenia

12

h

Składniki

  • Panna Cotta
  • 475 g śmietany 30%

  • 8 g żelatyny + 20 g wody

  • 80 g cukru

  • cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii

  • Puree czereśniowe
  • 400 g czereśni

  • 45 g brązowego cukru

  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie

  • Panna Cotta
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na bok na kilka minut do napęcznienia.
  • Śmietankę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilią.
  • Do gorącej (ale nie gotującej się!) śmietany dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Naczynie ze śmietanką owiń folią spożywczą, tak aby folia dotykała śmietanki. Dzięki temu na górze nie powstanie kożuch.
  • Śmietankę odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na około 20 minut.*
  • Po tym czasie przelej śmietankę do foremek silikonowych, miseczek lub szklanek i wstaw do lodówki na minimum 12h lub na całą noc.
  • Puree czereśniowe
  • Z czereśni usuń pestki i ogonki, a następnie włóż do rondelka i zasyp cukrem.panna cotta czereśniowa
  • Duś czereśnie na średnim ogniu, aż puszczą sok (ok. 15 minut).panna cotta czereśniowa
  • Następnie przełóż czereśnie do blendera i zmiel na puree.
  • Puree przetrzyj przez sitko i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Puree czereśniowe możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.panna cotta czereśniowa
  • Jak wyciągnąć Panna Cottę z foremki?
  • Jeżeli do wykonania Panna Cotty użylaś/eś foremek silikonowych wówczas, za pomocą małego nożyka, natnij delikatnie krawędzie deseru zaraz przy foremce.
  • Następnie odwróć foremkę do góry nogami na talerzyk, na którym ostatecznie podasz deser.
  • Jeżeli natomiast użyłaś/eś ceramicznych miseczek lub szklanki, wówczas wystarczy na 3 sekundy zanurzyć szklankę/miseczkę z Panna Cottą w wodzie, jedynie do wysokości deseru.
  • Następnie odwróć miseczkę/szklankę do góry nogami na talerzyk, na którym ostatecznie podasz deser.
  • Dekorowanie deseru
  • Panna Cottę udekoruj puree czereśniowym wedle uznania. Ja wykorzystałam posiekane migdały, ale Panna Cotta pięknie będzie się także prezentować ze świeżymi kwiatami jadalnymi.

Wskazówki

  • Uprzednie schłodzenie śmietanki spowoduje, że ziarenka wanilii się osiądą na dnie foremki, a będą równo rozprowadzone w Twojej Panna Cotcie.

One Comment

  1. Pingback: Prawdziwe włoskie tiramisu z pasteryzowanymi jajkami - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*