lody waniliowe

Lody waniliowe

Wanilia, śmietanka, żółtka i odrobina cukru tworzą połączenie, któremu niejeden nie jest w stanie się oprzeć. Lody waniliowe bazują na kremie angielskim, który może być zarówno główny, jak i bazowym składnikiem wielu deserów. Tradycyjny krem angielski przygotowuje się na mleku. Ja jednak jestem wielkim fanem śmietanki kremówki, więc mój przepis na lody waniliowe wykorzystuje właśnie ten składnik.

Egzotyczna wanilia, kremowa śmietanka, żółtka i cukier puder. Składniki dzięki, którym przygotowałam dla Ciebie deser idealny. Puszyste i rozpływające się w ustach lody waniliowe, powalą każdego, kto ich spróbuje. W moim przepisie wykorzystałam krem angielski do przygotowania lodów waniliowych, ale możecie go również zastosować jako krem do kruchych babeczek albo do tarty.

Lody waniliowe

Course: Przepisy
Czas przygotwania

4

hours 

53

minutes
Kalorie

374

kcal

W przepisie wykorzystałam dwie metody przygotowywania lodów – maszynową i ręczną.

Składniki

  • 3 żółtka

  • 75 g cukru pudru

  • 270 g śmietanki kremówki 30%

  • ziarenka z jednej laski wanili lub cukier z prawdziwą wanilią

Wykonanie

  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Śmietankę podgrzej na średnim ogniu.
  • Dodaj ziarenka z laski wanilii poprzez przekrojenie jej w poprzek i delikatne wyciąnięcie nasion za pomoca małego nożyka. Jeżeli nie posiadasz laski wanilii możesz dodać cukru z prawdziwą wanilią.
  • Następnie do śmietanki z wanilią dodawaj powoli utarte żółtka z cukrem i podgrzewaj, cały czas mieszając powoli trzepaczką.
  • Krem zacznie gęstnieć i będzie gotowy po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany.
  • Krem waniliowy pozostaw do całowitego wystygnięcia.
  • Przygotowywanie lodów
  • Metoda I – dla maszynistów
  • Jeżeli posiadasz maszynkę do robienia lodów wówczas przełóż waniliowy krem do maszynki i mieszaj według zaleceń producenta. W mojej maszynce mieszałam lody przez 45 minut.
  • Metoda II – z wykorzystaniem miksera
  • Przełóż masę waniliową do pojemnika, w którym lody będa mrożone i wstaw do zamrażarki.
  • Po 15 minutach wyciągnij lody i miksuj za pomocą miksera ręcznego. Następnie znów włóż do zamrażarki.
  • Powtarzaj czynność przez 4 następne godziny, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*