ciasto żyrafa

Ciasto drożdżowe żyrafa

Drożdżowe wypieki to mój zdecydowany faworyt wśród słodkości. Postanowiłam trochę poeksperymentować i pokazać Ci jak można się bawić w kuchni. Użyłam do tego ciasta drożdzowe w najczystszej postaci z lekkim dodatkiem kakao i po kilku wałkowaniach powstało ciasto drożdżowe żyrafa.

Ciasto żyrafa

Porcji

16

porcji
Czas przygotwania

1

hour 

5

minutes
Kalorie

269

kcal

Składniki

  • 360 g mąki

  • 30 g cukru

  • 20 g masła

  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych

  • 230 g mleka

  • 25 g gorzkiego kakao

Wykonanie

  • Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn: podgrzej lekko 1/3 mleka i dodaj do niego świeże drożdże, łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw na 10 minut, aż do momentu, kiedy drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do ciasta drożdżowego.
  • W przypadku drożdży suchych nie musisz przygotwywać zaczynu.
  • Do misy miksera wsyp mąkę, suche drożdże lub zaczyn, mleko i cukier i wymieszaj za pomocą koncówki z hakiem.
  • Nastepnie dodaj mleko i wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Roztop masło na małym ogniu i delikatnie przedstudź. Dodaj do ciasta drożdżowego i mieszaj lub wyrabiaj całość jeszcze przez 5-10 minut, aż ciasto będzie puszyste.
  • I wyrastanie
  • Ciasto podziel na dwie części, z czego jasna część powinna ważyć 230 g. Do pozostałej części ciasta dodaj gorzkie kakao i zagniataj / miksuj, aż do momentu uzysakania jednolitego koloru ciasta. W razie potrzebu dodaj odrobinę mleka, gdyby ciasto nie miało dość zwartej struktury.
  • Odstaw obydwa ciasta w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Formowanie tekstury żyrafy
  • Na silikonowej macie lub na stolnicy ciasto jasne podziel na cztery części i rozwałkuj na kształt owalu o długości około 25cm.
  • Następnie ciasto kakaowe również podziel na cztery równe części i stwórz rulony z każdej części o długości około 23cm.
  • Każdym jasnym owalem owiń ciemny rulon, przekrój na pół w poprzek i włóż do keksówki układając wzdłuż, tak aby ciemne części w środku rulonu dotykały węższej ściany formy.
  • II wyrastanie
  • Ciasto pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Po około 15 minutach przykryj ciasto z góry papierem do pieczenia, aby nie spiekło się za mocno.
  • Gotową żyrafę studź na blaszce lub na kratce. Genialnie smakuje z masełkiem, a dla fanów chałek ze słonymi dodatkami, również z szynką 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*