ciasto czekoladowe z buraczkami

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Co oznacza dla Ciebie zdrowy wypiek? Czy to taki, w którym biały cukier zastępujesz brązowym lub ksylitolem? Czy może jest to wypiek, w którym koniecznie muszą znaleźć się warzywa lub owoce? Dla mnie zdrowy wypiek, to coś pomiędzy zrównoważoną ilością cukru a warzywny lub owocowym dodatkiem. W tym przepisie chciałabym przedstawić Ci właśnie taki zdrowy wypiek – ciasto czekoladowe z buraczkami.

Mieści w sobie niemalże pół kilo buraków, a smakuje jak czekolada! Idealny zdrowy posiłek na podwieczorek lub drugie śniadanie. Przetestowane na moich pociechach 🙂 Gwarantuje, że nie będziesz mógł/a się mu oprzeć i przepis ten trafi do biblioteczki ulubionych wypieków.

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Difficulty: Łatwe
Servings

21

servings
Prep time

1

hour 

25

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

457

kcal

Składniki

  • Ciasto czekoladowe z buraczkami
  • 350 g ugotowanych buraków

  • 5 jajek

  • 15 g proszku do pieczenia

  • 100 g gorzkiego kakao

  • 300 g cukru

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • 280 g mąki

  • 280 g oleju

  • Dodatkowo do wysmarowania formy
  • 10 g masła

  • 10 g gorzkiego kakao

Wykonanie

  • Ciasto czekladowe z buraczkami
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W blenderze zmiksuj buraki na puree.
  • W mikserze umieść olej oraz jajka i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj puree buraczane i wymieszaj.
  • Suche składniki (mąkę, cukier, cukier z wanilią oraz kakao) wymieszaj w osobnej misce i dodawaj stopniowo do masy buraczanej, cały czas miksując.
  • Formę keksówkę wysmaruj masłem i posyp kakao. Wlej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz około 80 minut lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu, ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Gotowe ciasto czekoladowe z buraczkami udekoruj kakao lub polewą czekoladową.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*