bułeczki owsiane

Bułeczki owsiane

Nie wyobrażam sobie weekendowego śniadania bez domowego wypieku. Zawsze staram się przygotować coś ekstra dla moich chłopaków. Zazwyczaj są to naleśniki amerykańskie, fritatta czy przy większej ilości czasu – świeże bułeczki. Zdecydowanie najczęściej to właśnie pieczywo gości na moim stole, a tym razem śniadanie zawojowały bułeczki owsiane.

Uwielbiam maślane bułeczki drożdżowe. Są szybkie, rozpływające się w ustach i idealnie smakują zarówno z dodatkami słonymi, jak i słodkimi. Mój ostatni weekend zawojowały maślane bułeczki owsiane. Z miodem i białym serem!

Puszyste bułeczki owsiane

Servings

12

servings
Prep time

1

godzina 

55

minut
Calories

320

kcal

Składniki

  • Bułeczki owsiane
  • 330 g mąki pszennej

  • 20 g masła

  • 70 g miodu

  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych

  • 200 g mleka (w porcjach 170 g + 30 g)

  • 70 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych

  • 1 jajko

  • garść górskich płatków owsianych do posypania bułeczek

  • Do posmarowania
  • 1 żółtko

  • 20 g mleka

Wykonanie

  • Bułeczki owsiane
  • Jeżeli używasz suchych drożdży możesz pominąć etap ich rozpuszczania i od razu dodać do reszty składników.
  • W przypadku drożdży świeżych rozpuść je wcześniej w 30 g letniego mleka.
  • Resztę mleka podgrzej i dodaj miód, masło oraz zmielone płatki owsiane. Lekko ostudź.
  • Następnie dodaj resztę składników (mąkę, rozpuszczone drożdżez mlekiem oraz jajko). Wyrabiaj ciasto około 10 minut ręcznie lub 7 minut mikserem. Ciasto poiwnno być puszyste i z łatwością odchodzić od rąk/haka miksera.
  • Ceramiczną lub drewnianą misę wysyp na dnie odrobiną mąki i przełóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośniecią. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zajmuje to około 1 h.
  • Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Ciasto drożdżowe podziel na 12 równych części i uformuj bułeczki. Wyłoż je na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp obficie płatkami owsianymi. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut do zezłocenia.
  • Pozostaw do całkowitego wystygnięcia na blaszce lub na kratce.
  • Gotowe bułeczki genialnie smakują z białym serem i miodem lub z masełkiem i szynką.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*