Obłędne połączenie kruchego ciasta, malin, bitej śmietany i bezy. To oczywiście sławna malinowa chmurka, której nikt się nie oprze. Znam wiele osób, które nie przepadają za słodyczami, jednak temu deserowi nie potrafią się oprzeć. Lekki, chrupiący z lekkim kwaskiem malinowym.
Malinowa chmurka
Course: CiastaDifficulty: ŚrednieServings
30
servingsPrep time
5
hoursCooking time
30
minutesCalories
164
kcalSkładniki
- Kruche ciasto
150 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
- Galaretka malinowa
250 g malin
3 galaretki malinowe
1 litr wody
- Bita śmietana
400 g śmietany 30%
30 g cukru pudru
- Beza
3 białka
120 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
płatki lub słupki migdałowe
Wykonanie
- Kruche ciasto
- Masło posiekaj i przełóż do miski miksera lub na stolnicę.
- Odmierz resztę składników i dodaj do masła.
- Wymieszaj lub zagnieć wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Nie zagniataj jednak zbyt długo, ponieważ Twoje ciasto straci wówczas swoją kruchość.
- Przygotowane kruche ciasto rozwałkuj na prostokąt blachy 18×25 cm i włóż do lodówki na minimum pół godziny*.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę,
- Galaretka malinowa
- Do miski wsyp trzy galaretki malinowe i zalej 1 litrem gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy galatretka ostygnie przełóż ją do lodówki do lekkiego stężenia. zajmie to około 30 minut.
- Pieczenie kruchego ciasta
- W czasie tężenia galaretki rozgrzej piekarnik na kruche ciasto do 180°C w trybie góra-dół.
- Wyjmij kruche ciasto z lodówki/zamrażarki i podziurkuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do lekkiego zezłocenia. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięci, nie wyciągając z blaszki
- Do tężejącej galaretki dodaj maliny i wylej na kruche ciasto pozostawione w rancie / balszce. Całość wstaw do lodówki do cąłkowitego stężenia galaretki.
- Beza
- Rozgrzej piakrnik do 130°C w trybie termoobieg.
- Białka ubij na sztywno w mikserze. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru i miksuj po każdej dodanej łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż bezę na blaszkę formując prostokąt o średnicy 18×20 cm i posyp obficie płatkami lub słupkami migdałowymi.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 2h. Po tym czasie wyłącz piekarnik i susz bezę jeszcze całą noc pozostawiając ją w piekarniku.
- Bita śmietana
- Śmietanę ubi na sztywo z cukrem pudrem i wyłóż na galaretkę malinową.
- Wysuszoną bezę połóż na bitą śmietanę i wstaw deser do lodówki na minimum 2h.
- Smacznego!!
Wskazówki
- Jeżeli zależy Ci na szybszym skruszeniu ciasta, wówczas umieść go w zamrażarce na około 10/15 minut.