Jedno z moich słodkich wspomnień z dzieciństwa to maślane ciasteczka z makiem przełożone konfiturą malinową lub truskawkową. Rozpływały się w ustach i można je było kupić tylko w wybranych piekarniach. Starałam się je odtworzyć i w końcu się udało.
Maślane ciasteczka z makiem i konfiturą mango to jeden z moich ostatnich hitów. Delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto składa się tylko z trzech składników i przygotowuje się je w kilka minut. Cały sekret to chłodzenie i mrożenie ciasta, które nadaje mu delikatności i sprawia, że ukształtowane ciasteczka zachowują swój kształt. W mojej wersji przełożone konfiturą z mango i czerwonej pomarańczy.
Maślane ciasteczka z konfiturą z mango
Porcji
25
ciasteczekCzas przygotowania
15
minutesCzas pieczenia
15
minutesKalorie / 100 g
503
kcalCzas chłodzenia
3
godzinyCzas mrożenia
30
minutSkładniki
200 g masła
120 g cukru
250 g mąki tortowej
- Do posypania
mak zwykły lub mielony
pokruszone migdały
- Do przełożenia
Dowolna konfitura (w mojej wersji mango i czerwona pomarańcza)
Wykonanie
- Masło ubij w mikserze na puszystą masę. Zajmuje to około 10 minut.
- W międzyczasie musisz kilka razy zatrzymywać mikser i zbierać masło ze ścianek, a następnie ubijać ponownie, aby całe masło było ubite.
- Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Ubijaj kolejne 10 minut, aż do uzyskania puszystej i białej masy.
- Na samym końcu dodaj mąkę i miksuj na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Gotowe ciasto maślane zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 3 godziny.
- Formowanie ciasteczek
- Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj kuleczki z średnicy 2-3 cm.
- Układaj je na blaszce, a następnie umieść w zamrażarce na 30 minut.
- Po upływie pół godziny, rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
- Kolejno wyjmij ciasteczka maślane z zamrażarki i posyp jedną połowę ciasteczek makiem, a drugą połowę posiekanymi migdałami.
- Posypane ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm.
- Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
- Przekładanie ciasteczek
- Ciasteczka maślane przekładaj konfiturą z mango i czerwonej pomarańczy lub dowolnej innej konfitury, którą masz w domu. Domowe przetwory idealnie sprawdzą się jako nadzienie dla tych ciasteczek.
- Z kawą smakują obłędnie. U nas wytrwały 2 h 🙂