bajgle

Pełnoziarniste bajgle, genialne na śniadanie

Czym różnią się bajgle od zwykłego pieczywa? Dobre pytanie. Sama sobie je zadawałam do momentu, w którym pierwszy raz nie zabrałam się na przygotowanie tych bułeczek z dziurką. Bajgle przygotowuje się na bazie tradycyjnego ciasta drożdżowego, z tą różnicą, że przed upieczeniem bajgle na chwilę wsadza się do wrzącej wody. Dopiero potem posypuje ulubionymi dodatkami. Jak już trafiłaś/eś na mojego bloga to koniecznie spróbuj przygotować pełnoziarniste bajgle z makiem i siemieniem lnianym.

Od dawna miałam w zamiarze zabrać się za bajgle. Ciągle jakoś nie było na to czasu i łatwiej było zrobić zwykłe pieczywo. Ale pewnego dnia mój mąż wspomniał, że zjadły takiego bajgla z łososiem, serkiem kremowym i awokado. To taki nasz śniadaniowy klasyk, który zajadamy najczęściej na wakacjach. I wtedy przyszło mi do głowy, że przecież mogę takie bajgle także przygotować w domu. No i stało się! Wstałam o 6 rano w niedzielę i zaczęłam działać. Potem szybka wizyta w spożywczaku obok domu i miałam już złowionego łososia wędzonego i serek kremowy. Ku zdziwieniu mojego męża, że spełniło się jego marzenie kulinarne, bajgiel zachwycił 🙂 Bajgle zniknęły w takim tempie, że musiałam piec drugą partię, żeby umieścić pod postem jakąkolwiek fotografię bułeczek 😀

Mówi się, że bajgle pochodzą z Polski, a dokładnie z Krakowa. Teraz znane są pod nazwą obwarzanka. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, z którego formuje się koła i wycina dziurkę (ja wykorzystałam ten sposób) lub poprzez zlepienie dwóch końcówek rulonu. Uformowane bajgle wrzuca się do gotującej się wody na 1 minutę z każdej strony. A następnie posypuje ulubionymi dodatkami i piecze.

Obecnie miejscem, które najbardziej na całym świecie słynie z bajgli jest Nowy Jork, a także Montreal. Ja w bajglach zakochałam się po raz pierwszy w Amsterdamie. To właśnie bajgiel z łososiem, awokado i kremowym serkiem skradł moje serce. Oczywiście jako słodka blogerka nie wyobrażam sobie nie spróbować bajgla na słodko. I taką propozycję znajdziesz właśnie poniżej.

Pełnoziarniste bajgle, genialne na śniadanie

Porcji

12

bajgli
Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

20

minutes
Kalorie

221

kcal
Total time

50

minutes

Składniki

  • 700 g mąki pełnoziarnistej 1650

  • 400 g wody

  • 30 g cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 10 g oleju

  • 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych

  • Do gotowania bajgli
  • 4 litry wody

  • (opcjonalnie) 200 g płynnego miodu lub syropu klonowego

Wykonanie

  • Ciasto drożdżowe
  • Jeżeli wykorzystujesz świeże drożdże, uprzednio przygotuj zaczyn. Pokrusz drożdże do miseczki, a następnie dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki ciepłej wody (odejmij pół szklanki wody z 400 g, które podane są w przepisie).
  • Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj cukier, sól, olej, wodę oraz suche drożdże bądź zaczyn. Miksuj na niskich obrotach około 10 minut. Ciasto jest gotowe wówczas, gdy będziesz mógł/mogła rozciągać go między palcami tworząc przeźroczyste “okienko”.
  • Ciasto na bajgle przełóż do drewnianej lub plastikowej miski wysypanej odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 2 h do wyrośnięcia.
  • Formowanie bajgli
  • Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 230°C w trybie góra-dół.
  • Następnie ciasta drożdżowego uformuj kulę i podziel na 12 lub 6 równych części.*
  • W garnku zagotuj 4 litry wody (z miodem, jeżeli masz ochotę go użyć).
  • Z każdej części ciasta uformuj kulę, spłaszcz i za pomocą kieliszka do wódki wytnij małe kółeczko w środku. Postępuj w ten sam sposób z resztą ciasta.
  • Do gotującej się wody wrzucaj na raz trzy bajgle i gotuj po minucie z każdej strony.
  • Odcedzone bajgle maczaj w ulubionych dodatkach. Ja użyłam maku oraz siemienia lnianego. Ale możesz także użyć sezamu, startego sera żółtego czy karmelizowanej cebulki.
  • Posypane bajgle układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układaj je w odstępie ok. 2cm.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku 20 minut. Studź na kratce.
  • Jednym z pomysłów na przygotowanie bajgli na śniadanie to dodatek kremu z orzechów włoskich i kiwi. Smacznego!

Wskazówki

  • W zależności od tego czy chcesz otrzymać duże czy małe bajgle.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*