red velvet

Minitorcik Red Velvet

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną smaki Red Velvet, aż wreszcie urodziny sąsiadki zmobilizowały mnie to stworzenia mojej własnej wersji tego ciastka. Tradycyjny Red Velvet, jest właśnie – tortem. Chciałam Wam pokazać, że w cukiernictwie to tylko wyobraźnia nas ogranicza i starałam się stworzyć moją interpretację tego klasycznego deseru, jednocześnie zachowując jego podstawy.

Minitorcik Red Velvet

Course: Monoporcje, Przepisy, Torty
Porcje

7

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Kalorie

417

kcal

Składniki

  • Czerwony biszkopt
  • 380 g mąki

  • 10 g kakao

  • 4 g soli

  • 250 g cukru

  • 2 jajka

  • 260 g oleju

  • 250 g kefiru

  • 6 g ekstraktu waniliowego

  • 10 g czerwonego barwnika (użyłam tego)

  • 1 łyżka octu winnego

  • Lekko słony krem
  • 480 g  śmietanki 30%

  • 180 g cukru pdudru

  • 100 g kremowego serka kanapkowego

  • konfitura owocowa o kwaśnym smaku (u mnie malinowa)

Wykonanie

  • Czerwony biszkopt
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Mąkę, kakao, sól i cukier połącz w osobnej misce.
  • W mikserze na małych obrotach lekko roztrzep jajka, dodaj olej oraz ekstrakt – wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj kefir – znowu połącz. Na końcu dodaj suche składniki i połącz mieszając łyżką.
  • Do osobnego naczynia wsyp sodę oczyszczoną i zalej ją octem. Uwaga:  powstanie reakcja wybuchowa! Wlej mieszankę do powstałego ciasta i krótko wymieszaj do połączenia.
  • Tak powstałe ciasto przelej do dwóch tortownic o średnicy 26 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
  • Lekko słony krem
  • Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem a najwyższych obrotach uważając, żeby się nie zwarzyła. Jest idealnie ubita wówczas, gdy odwrócona w naczyniu do góry nogami nie wylewa się (nam na głowę) 🙂  Następnie na mniejszych obrotach stopniowo dodawaj po łyżce kremowego serka.
    Wymieszaj do połączenia składników i krem jest gotowy.
  • Składanie torcika
  • Kieliszkiem do wina (w moim przypadku wina czerwonego) w gotowych plackach biszkoptowych wytnij kółeczka (powinnaś/eś dać radę złożyć 7 torcików). Masę śmietanową przełóż do szprycy i na kolejnych kółeczkach dozuj małe “beziki“. Po środku kremu dodaj łyżeczkę konfitury. W ten sposób uformuj dwa piętra torcika, a na ostatnim piętrze zamiast konfitury dodajemy kolejną porcję kremu. Powstały torcik posyp rozdrobnionymi resztkami wyciętego ciasta.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*