Już od jakiegoś czasu chodziły za mną smaki Red Velvet, aż wreszcie urodziny sąsiadki zmobilizowały mnie to stworzenia mojej własnej wersji tego ciastka. Tradycyjny Red Velvet, jest właśnie – tortem. Chciałam Wam pokazać, że w cukiernictwie to tylko wyobraźnia nas ogranicza i starałam się stworzyć moją interpretację tego klasycznego deseru, jednocześnie zachowując jego podstawy.
Minitorcik Red Velvet
Course: Monoporcje, Przepisy, TortyPorcje
7
porcjiCzas przygotowania
1
hourKalorie
417
kcalSkładniki
- Czerwony biszkopt
380 g mąki
10 g kakao
4 g soli
250 g cukru
2 jajka
260 g oleju
250 g kefiru
6 g ekstraktu waniliowego
10 g czerwonego barwnika (użyłam tego)
1 łyżka octu winnego
- Lekko słony krem
480 g śmietanki 30%
180 g cukru pdudru
100 g kremowego serka kanapkowego
konfitura owocowa o kwaśnym smaku (u mnie malinowa)
Wykonanie
- Czerwony biszkopt
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Mąkę, kakao, sól i cukier połącz w osobnej misce.
- W mikserze na małych obrotach lekko roztrzep jajka, dodaj olej oraz ekstrakt – wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj kefir – znowu połącz. Na końcu dodaj suche składniki i połącz mieszając łyżką.
- Do osobnego naczynia wsyp sodę oczyszczoną i zalej ją octem. Uwaga: powstanie reakcja wybuchowa! Wlej mieszankę do powstałego ciasta i krótko wymieszaj do połączenia.
- Tak powstałe ciasto przelej do dwóch tortownic o średnicy 26 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
- Lekko słony krem
- Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem a najwyższych obrotach uważając, żeby się nie zwarzyła. Jest idealnie ubita wówczas, gdy odwrócona w naczyniu do góry nogami nie wylewa się (nam na głowę) 🙂 Następnie na mniejszych obrotach stopniowo dodawaj po łyżce kremowego serka.
Wymieszaj do połączenia składników i krem jest gotowy. - Składanie torcika
- Kieliszkiem do wina (w moim przypadku wina czerwonego) w gotowych plackach biszkoptowych wytnij kółeczka (powinnaś/eś dać radę złożyć 7 torcików). Masę śmietanową przełóż do szprycy i na kolejnych kółeczkach dozuj małe “beziki“. Po środku kremu dodaj łyżeczkę konfitury. W ten sposób uformuj dwa piętra torcika, a na ostatnim piętrze zamiast konfitury dodajemy kolejną porcję kremu. Powstały torcik posyp rozdrobnionymi resztkami wyciętego ciasta.