Dzień Matki to specjalny dzień dla każdej kobiety, która jest mamą. Ja dla swojej postanowiłam zrobić małą niespodziankę i przygotować specjalny torcik miętowy z karmelizowanymi jabłkami oraz brownie z białej czekolady. Zobaczcie sami co z tego wyszło!
Torcik miętowy z karmelizowanymi jabłkami i white brownie
Course: Nie z tego świata, PrzepisyPorcje
15
porcjiCzas przygotowania
1
hourKalorie
311
kcalCzas w zamrażarce
12
hCzas rozmrażania
6
hMój deser posiada dwie odsłony – elegancką, która idealnie nadaje się na każdą okazję, oraz te specjalną edycję na Dzień Matki.
Składniki
- White brownie, czyli brownie z białej czekolady
2 jajka
100 g białej czekolady
75 g cukru
100 g masła
70 g mąki
szczypta soli
- Karmelizowane jabłka
3 jabłka
1 łyżka masła
10 g miodu
8 g żelatyny
sok z połowy cytryny
- Krem miętowy
90 g cukru
4 żółtka
200 g mleka
7 g żelatyny
garść świeżej mięty (całe gałązki, nieposiekane!)
300 g śmietanki kremówki (30%)
Wykonanie
- White brownie
- Nastaw piekarnik na 180°C.
- Roztop białą czekoladę z masłem.
- W mikserze utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodawaj powoli, miksując na wolnych obrotach, białą czekoladę z masłem. Gdy wszystko dobrze się połączy dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia.
- Na blachę 22×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz do suchego patyczka (u mnie ok. 15 minut). Pozostaw do całkowitego osygnięcia.
- Karmelizowane jabłka
- Obrane jabłka pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnię z łyżką masła.
- Kiedy jabłka zaczną mięknąć dodaj miód oraz sok z cytryny. Wszystko jeszcze chwilę karmelizuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Krem miętowy
- Żelatynę namocz z odrobiną wody.
- Utrzyjc żółtka z cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj do połączenia i podgrzewaj w kąpieli wodej, cały czas mieszając, do temperatury 82°C. Kiedy masa jajeczna osiągnię 82°C, zdejmij ją z ognia i dodaj namoczoną żelatynę*.
- Do gorącej masy jajecznej dodaj miętę i całość wymieszaj, tak aby mięta była całkowicie pokryta masą. Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Kiedy masa osiągnie już temperaturę pokojową odsącz miętę rękami. Następnie zacznij ubijać śmietanę. Nie ubijaj jej dokońca, tylko na tzw. ¾. Wymieszaj ostrożnie z masą jajeczną w trzech etapach.
- Składanie deseru
- Do formy silikonowej o wybranym kształcie przełóż pierwszą warstwę masy miętowej na wysokość około 1/3 formy i włóż do zamrażarki.
- Po około 20 minutach wyjmij i wyłóż warstwę jabłek, a następnie wyłóż krem miętowy. Wszystko przykryj wykrojonym do kształtu formy brownie.
- Tak powstały deser wstaw do zamrażarki na conajmniej 12 godzin.
- Dekorowanie torciku
- Na tym etapie będziesz potrzebował/a aerografu, który wypełnisz odpowiednim barwnikiem specjalnym dla tych urządzeń do tych urządzeń *.
- Wyjmij deser z zamrażarki i ostrożnie wyjmij go z formy silikonowej i postaw w pozycji brownie do dołu. Deser połóż na kratce na blacie owiniętym folią spożywczą i udekoruj aerografem, równomiernie rozprowadzając kolor po torciku. W ten sposób otrzymasz torcik pokryty zamszem.
- Ozdabianie torciku
- Torcik możesz ozdobić wedle własnego uznania. Ja zdecydowałam się na wykonanie małego serduszka z gorzkiej czekolady na folii transferowej.
Wskazówki
- Ani na chwilę nie przestawaj mieszać masy jajecznej, ponieważ może to spowodować powstanie jajecznicy i ścięcie białka. Wówczas krem jest do wyrzucenia i trzeba przygotować nowy.
- Jeżeli nie masz specjalnego barwnika możesz użyć zwykłego barwnika w żelu wymieszanego z wódką w stosunku 1/8 szklanki wódki i ¼ łyżeczki barwnika.
- Jeżeli natomiast nie posiadasz aerografu, torcik możesz pokryć również polewą lustrzaną.