torcik mietowy

Torcik miętowy z karmelizowanymi jabłkami i white brownie

Dzień Matki to specjalny dzień dla każdej kobiety, która jest mamą. Ja dla swojej postanowiłam zrobić małą niespodziankę i przygotować specjalny torcik miętowy z karmelizowanymi jabłkami oraz brownie z białej czekolady. Zobaczcie sami co z tego wyszło!

Torcik miętowy z karmelizowanymi jabłkami i white brownie

Course: Nie z tego świata, Przepisy
Porcje

15

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Kalorie

311

kcal
Czas w zamrażarce

12

h
Czas rozmrażania

6

h

Mój deser posiada dwie odsłony – elegancką, która idealnie nadaje się na każdą okazję, oraz te specjalną edycję na Dzień Matki.

Składniki

  • White brownie, czyli brownie z białej czekolady
  • 2 jajka

  • 100 g białej czekolady

  • 75 g cukru

  • 100 g masła

  • 70 g mąki

  • szczypta soli

  • Karmelizowane jabłka
  • 3 jabłka

  • 1 łyżka masła

  • 10 g miodu

  • 8 g żelatyny

  • sok z połowy cytryny

  • Krem miętowy
  • 90 g cukru

  • 4 żółtka

  • 200 g mleka

  • 7 g żelatyny

  • garść świeżej mięty (całe gałązki, nieposiekane!)

  • 300 g śmietanki kremówki (30%)

Wykonanie

  • White brownie
  • Nastaw piekarnik na 180°C.
  • Roztop białą czekoladę z masłem.
  • W mikserze utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodawaj powoli, miksując na wolnych obrotach, białą czekoladę z masłem. Gdy wszystko dobrze się połączy dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia.
  • Na blachę 22×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz do suchego patyczka (u mnie ok. 15 minut). Pozostaw do całkowitego osygnięcia.
  • Karmelizowane jabłka
  • Obrane jabłka pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnię z łyżką masła.
  • Kiedy jabłka zaczną mięknąć dodaj miód oraz sok z cytryny. Wszystko jeszcze chwilę karmelizuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
  • Krem miętowy
  • Żelatynę namocz z odrobiną wody.
  • Utrzyjc żółtka z cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj do połączenia i podgrzewaj w kąpieli wodej, cały czas mieszając, do temperatury 82°C. Kiedy masa jajeczna osiągnię 82°C, zdejmij ją z ognia i dodaj namoczoną żelatynę*.
  • Do gorącej masy jajecznej dodaj miętę i całość wymieszaj, tak aby mięta była całkowicie pokryta masą. Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Kiedy masa osiągnie już temperaturę pokojową odsącz miętę rękami. Następnie zacznij ubijać śmietanę. Nie ubijaj jej dokońca, tylko na tzw. ¾. Wymieszaj ostrożnie z masą jajeczną w trzech etapach.
  • Składanie deseru
  • Do formy silikonowej o wybranym kształcie przełóż pierwszą warstwę masy miętowej na wysokość około 1/3 formy i włóż do zamrażarki.
  • Po około 20 minutach wyjmij i wyłóż warstwę jabłek, a następnie wyłóż krem miętowy. Wszystko przykryj wykrojonym do kształtu formy brownie.
  • Tak powstały deser wstaw do zamrażarki na conajmniej 12 godzin.
  • Dekorowanie torciku
  • Na tym etapie będziesz potrzebował/a aerografu, który wypełnisz odpowiednim barwnikiem specjalnym dla tych urządzeń do tych urządzeń *.
  • Wyjmij deser z zamrażarki i ostrożnie wyjmij go z formy silikonowej i postaw w pozycji brownie do dołu. Deser połóż na kratce na blacie owiniętym folią spożywczą i udekoruj aerografem, równomiernie rozprowadzając kolor po torciku. W ten sposób otrzymasz torcik pokryty zamszem.
  • Ozdabianie torciku
  • Torcik możesz ozdobić wedle własnego uznania. Ja zdecydowałam się na wykonanie małego serduszka z gorzkiej czekolady na folii transferowej.

Wskazówki

  • Ani na chwilę nie przestawaj mieszać masy jajecznej, ponieważ może to spowodować powstanie jajecznicy i ścięcie białka. Wówczas krem jest do wyrzucenia i trzeba przygotować nowy.
  • Jeżeli nie masz specjalnego barwnika możesz użyć zwykłego barwnika w żelu wymieszanego z wódką w stosunku 1/8 szklanki wódki i ¼ łyżeczki barwnika.
  • Jeżeli natomiast nie posiadasz aerografu, torcik możesz pokryć również polewą lustrzaną.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*