sernik wegański

Wegański sernik z orzechów laskowych z musem z rabarbaru

Za wegańskie desery zabrałam się tak naprawdę niedawno. Szukałam pomysłów na zdrowe desery, a jednocześnie zastanawiałam się jak mogą smakować słodkości bez odzwierzęcych produktów. Przyznaję, że nie wyobrażam sobie biszkoptu bez jajek, czy sernika bez sera i z całą pewnością do wegan nie należę. Jednak jestem otwarta na ciekawe słodkie propozycje, a przede wszystkim lubię eksperymentować. W tym wpisie chciałabym pokazać Ci jak smaczny i niesamowicie prosty do wykonania jest wegański sernik z orzechów laskowych, polany musem z rabarbaru.

Jako, że mamy sezon rabarbarowy, wykorzystuję go w kuchni jak tylko mogę. Głównie na kompot z jabłkami, który moje dzieci uwielbiają. Ostatnio też przygotowałam babeczki korzenne z kruszonką i rabarbarem. Coś pysznego! Ale rabarbar także świetnie sprawdza się jako podstawa do słodkich sosów, które genialnie komponują się także z wytrawnymi daniami.

W tym przepisie rabarbar stanowi jedynie przysłowiową kropkę nad i, jednak deser bez niego nie miałby już tego smaku i wyrazu. Nuta kwaskowości dodana do wegańskiego sernika zdecydowanie zadziałała.

Jadłaś/eś kiedykolwiek wegański sernik? Jeżeli nie, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Natomiast dla wegan polecam miłą odmianę od wegańskiego sernika na orzechach nerkowca, czy też wegańskim serze. Mój sernik wegański bazuje na orzechach laskowych oraz jogurcie kokosowym. Natomiast baza sernika to mąka owsiana i migdałowa z dodatkiem oleju kokosowego. Połączenie nieziemskie i powalające jednocześnie.

Wegański sernik z orzechów laskowych z musem z rabarbaru

Porcji

8

porcji
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

45

minutes
Kalorie

308

kcal
Total time

55

minutes

Aby wykonać sernik wegański musisz przygotować i podpiec uprzednio kruchy spód, a następnie wylać na spód nadzienie i całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. Dopiero dobrze wystudzony i schłodzony sernik polewasz ostudzonym sosem z rabarbaru.

Składniki

  • Kruchy spód
  • 60 g płatków owsianych

  • 20 g mąki migdałowej

  • 40 g oleju kokosowego

  • 25 g erytrytolu

  • łyżeczka cynamonu

  • Wegański sernik z orzechów laskowych
  • 150 g jogurtu kokosowego

  • 40 g orzechów laskowych

  • ziarenka z jednej laska wanilii

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 25 g erytrytolu

  • 20 g mąki kukurydzianej

  • Sos z rabarbaru
  • 220 g rabarbaru

  • 20 g oleju kokosowego

  • 70 g erytrytolu

Wykonanie

  • Zacznij od namoczenia orzechów laskowych w gorącej wodzie. Zwyczajnie zalej je wrzątkiem do przykrycia i odstaw na 30 minut.
  • Kruchy spód
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C w trybie góra-dół.
  • Płatki owsiane zmiel na mąkę, następnie dodaj mąkę migdałową, cynamon oraz erytrytol.
  • Olej kokosowy roztop w mikrofalówce lub na małym gazie, a następnie dodaj do suchych składników.
  • Wymieszaj szpatułką do połączenia składników i wyłóż na formę o średnicy 20cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia.
  • Kruchy spód wyrównać za pomocą miarki lub szpatułki, a następnie podpiecz w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
  • Wegański sernik z orzechów laskowych
  • Namoczone orzechy laskowe odcedź z wody i wrzuć do blendera.
  • Następnie dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę sernikową.
  • Masę na sernik wegański wylej na podpieczony spód i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut.
  • Gotowy sernik odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki na minimum 6 h.
  • W międzyczasie przygotuj sos z rabarbaru.
  • Sos z rabarbaru
  • W garnku umieść pokrojony na kawałki rabarbar, olej kokosowy oraz erytrytol.
  • Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż rabarbar zmięknie.
  • Następnie sos rabarbarowy umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  • Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie polej schłodzony sernik wegański.
  • Całość posyp wiórkami kokosowymi.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*