wuzetka

Wuzetka – klasyka zawsze w modzie

Wuzetka to taka klasyka gataunku, ale pewnie nie uwierzysz, jak Ci powiem, że ja nigdy jej nie jadłam 😮 Dla mnie istniały szarlotki i serniki, a jak szłam do cukierni to raczej pączki i babeczki 😀 Fajnie było spróbować przygotować własny klasyk w domu. Połączenie delikatnego, czekoladowego biszkoptu z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Wszystko oblane ganache z gorzkiej czekolady! Tak to musi być przepyszne 😀

Kochanie, jutro są imieniny Twojego dziadka. Co mogłabym przygotować na słodko, bo jakoś nic nie przychodzi mi do głowy… Może zrobiłabyś wuzetkę? Wuzetkę? Hmm nigdy jeszcze jej nie piekłam, ale w sumie czemu nie 😀

Dokładnie w ten sposób urodził się pomysł wuzetki, a przepis powstał bardzo spontanicznie. Musiałam tylko doczytać jakie są poszczególne warstwy w klasycznej wuzetce i wzięłam się do pracy 🙂

Wuzetka – klasyka zawsze w modzie

Servings

30

servings
Prep time

22

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

1

hour 

10

minutes

Zaczęłam od przygotowania biszkoptu. Następnie ubiłam śmietanę na krem. A na samym końcu przygotowałam ganache w gorzkiej czekolady, którym polałam wuzetkę.

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy
  • 210 g cukru

  • 8 jajek

  • 75 g mąki

  • 75 g kakao

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • Krem śmietankowy
  • 1 kg śmietany 30%

  • 100 g cukru pudru

  • Ganache czekoladowy
  • 200 g śmietany 30%

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • Dodatkowo
  • 250 g powideł śliwkowych

Wykonanie

  • Biszkopt czekoladowy
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Jajka z cukrem ubij na białą, puszystą pianę.
  • Suche składniki (obie mąki i kakao) przesiej przez sitko i w trzech partiach dodawaj do jajek, po każdej mieszając dokładnie szpatułką.
  • Dno blachy o wymirach 35cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej biszkopt. Wyrównaj powierzchni bieszkoptu za pomocą szpatułki.
  • Piecz w nagrzanym pikarniku 60 minut. Przed wyciągnięciem z ciasta z piekarnika, sprawdź wykałaczką (wbijąjąc ją prosto w ciasto) czy ciasto jest suche.
  • Wyjmij biszkopt i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Krem śmietankowy
  • Gdy biszkopt już całkowicie wystygnie, ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego.
  • Składanie deseru
  • Ciasto przekrój w poprzek, tak aby uzyskać dwie warstwy. Na pierwszą warstwę nałóż cienką warstwę dżemu z powideł śliwkowych.
  • Następnie wyłóż dwie warstwy kremu śmietankowego i wygładź za pomocą noża.
  • Całość przykryj drugą warstwą ciasta i włóż wuzetkę do lodówki na czas przygotowywania ganache.
  • Ganache czekoladowy
  • Czekoladę gorzką posiekaj w drobną kostkę.
  • Śmietankę zagotuj i zalej czekoladę. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  • Lekko przestudzoną polewę wylej na wuzetkę i wygładź nożem. Wstaw wuzetkę do lodówki na minimum 2h.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*