katarzynki

Pierniczki Katarzynki

Jednym z moich ulubionych rodzajów pierniczków są Katarzynki. Rozpływające się w ustach, niejednokrotnie polane gorzką czekoladą przypominają nam o tym, że to już Święta 🙂

Przygotowałam dla Was podstawowy przepis na pierniczki Katarzynki, które warto zrobić na 2 – 4 tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia. Ciasteczka te mają to do siebie, że długo miękną. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie wykonać ich odpowiednio wcześniej, wówczas możecie wspomóc się skórkami od jabłek. Umieszczone w pojemniku z pierniczkami, powodują, że Katarzynki miękną dużo szybciej niż pozostawione same sobie.

Pierniczki Katarzynki

Course: Święta Bożego Narodzenia, PierniczkiCuisine: Boże NarodzenieDifficulty: Łatwe
Porcje

40

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

375

kcal

Składniki

  • 400 g mąki

  • 200 g miodu

  • 20 g przyprawy do piernika

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 40 g masła

  • 110 g brązowego cukru

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W garnuszku podgrzej miód, masło, brązowy cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostaw do przestudzenia.
  • W mikserze umieść suche składniki (mąkę oraz sodę), a następnie za pomocą haka, mieszając powoli dodawaj jajko oraz miód z cukrem. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Przenieś ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość około pół centrymetra.
  • Wykrawaj pierniczki w kształcie Katarzynek. Jeżeli nie masz foremki do tego przeznaczonej, możesz użyć każdej innej, smak na pewno pozostanie ten sam 🙂
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj wykrojone ciasteczka.
  • Katarzynki piecz około 10 minut, aż lekko urosną i nabiorą lekko brązowego koloru. Studź na kratce lub pozostaw do wystudzenia na papierze do pieczenia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*