Jednym z moich ulubionych rodzajów pierniczków są Katarzynki. Rozpływające się w ustach, niejednokrotnie polane gorzką czekoladą przypominają nam o tym, że to już Święta 🙂
Przygotowałam dla Was podstawowy przepis na pierniczki Katarzynki, które warto zrobić na 2 – 4 tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia. Ciasteczka te mają to do siebie, że długo miękną. Jeżeli jednak nie jesteście w stanie wykonać ich odpowiednio wcześniej, wówczas możecie wspomóc się skórkami od jabłek. Umieszczone w pojemniku z pierniczkami, powodują, że Katarzynki miękną dużo szybciej niż pozostawione same sobie.
Pierniczki Katarzynki
Course: Święta Bożego Narodzenia, PierniczkiCuisine: Boże NarodzenieDifficulty: ŁatwePorcje
40
porcjiCzas przygotowania
30
minutesKalorie
375
kcalSkładniki
400 g mąki
200 g miodu
20 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g masła
110 g brązowego cukru
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W garnuszku podgrzej miód, masło, brązowy cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Pozostaw do przestudzenia.
- W mikserze umieść suche składniki (mąkę oraz sodę), a następnie za pomocą haka, mieszając powoli dodawaj jajko oraz miód z cukrem. Wymieszaj do połączenia składników.
- Przenieś ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość około pół centrymetra.
- Wykrawaj pierniczki w kształcie Katarzynek. Jeżeli nie masz foremki do tego przeznaczonej, możesz użyć każdej innej, smak na pewno pozostanie ten sam 🙂
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj wykrojone ciasteczka.
- Katarzynki piecz około 10 minut, aż lekko urosną i nabiorą lekko brązowego koloru. Studź na kratce lub pozostaw do wystudzenia na papierze do pieczenia.