Ciasto marchewkowe, idealne na święta

Nie macie pomysłu jakie ciasto upiec na święta w ramach odmiany od tracyjnych makowców i serników? Lada moment spodziewacie się gości i potrzebujecie szybko przygotować coś pysznego? Ciasto marchewkowe idealnie sprawdzi się jako deser świąteczny, tort urodzinowy czy też zdrowa przekąska dla Waszych pociech.

Mój torcik marchewkowy powstał z myślą o moim mężu, który potrzebował przynieść deser do pracy. Wiedziałam, co lubi, a jednocześnie nie miałam za wiele czasu. Ciasto marchewkowe idealnie sprawdziło się w tej sytuacji i bardzo smakowało współpracownikom. Oprócz korzennych przypraw, dodałam jeszcze zmielone orzechy włoskie i nowość… rozgniecionego banana. Następnego dnia z tego samego przepisu wykonałam babeczki dla dzieci i powiem Wam, że zniknęły w sekundę 🙂

Będziecie potrzebować

Ciasto marchewkowe

Składniki

4 jajka

300 g cukru

50 g cukru brązowego

320 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżecka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej

1 łyżeczka cynamonu

20 g orzechów włośkich (zmielonych)

3 marchewki

skórka z jednej pomarańczy

1 banan

0.5 łyżeczki soli

180 g oleju słonecznikowego

Wykonanie

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

W misce wymieszajcie wszystkie suche składniki (mąka, przyprawy, soda, proszek do pieczenia oraz orzechy włoskie). Następnie w mikserze wymieszajcie jajka i oba rodzaje cukru, aż do połączenia. Powoli wlewajcie olej, cały czas miksując, aż do połączenia składników.

Wrzatkiem sparzcie pomarańczę i zetrzyjcie na cienkich oczkach. Dodajcie do ciasta. Następnie dodajcie rozgniecioengo banana.

Na cienkich oczkach zetrzyjcie marchew i dodajcie do masy jajecznej. Na końcu połącznie masę marchewkową z suchymi składnikami i wymieszajcie wszystko tylko do połączenia.

Jeżeli zamierzacie upiec tort wówczas przełóżcie ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie do suchego patyczka (około 30 minut) i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

Jeżeli wybieracie wariant muffinkowy, wówczas skorzystajcie z formy na muffinki wyłożnej papilotkami. Każdą papilotkę wypełnijcie do połowy i pieczcie w nagrzanym piekarniku około 20 minut lub do suchego patyczka.

Krem do tortu / babeczek

Składniki

250 g mascarpone

40 g śmietany 30%

400 g serka słonego (twój smak, philadelphia)

100 g cukru pudru

Wykonanie

Cukier puder wraz ze słonym serkiem umieśćcie w mikserze i ubijcie na puszystą masę. Następnie dodawajcie po łyżce mascarpone, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Na koniec wlejcie śmietanę i wymieszajcie.

Krem przełóżcie do rękawa cukierniczego (z końcówką lub bez) i nakładajcie na babeczki / placki marchewkowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *