tort marchewkowy

Ciasto marchewkowe, idealne na święta

Nie macie pomysłu jakie ciasto upiec na święta w ramach odmiany od tracyjnych makowców i serników? Lada moment spodziewacie się gości i potrzebujecie szybko przygotować coś pysznego? Ciasto marchewkowe idealnie sprawdzi się jako deser świąteczny, tort urodzinowy czy też zdrowa przekąska dla Waszych pociech.

Mój torcik marchewkowy powstał z myślą o moim mężu, który potrzebował przynieść deser do pracy. Wiedziałam, co lubi, a jednocześnie nie miałam za wiele czasu. Ciasto marchewkowe idealnie sprawdziło się w tej sytuacji i bardzo smakowało współpracownikom. Oprócz korzennych przypraw, dodałam jeszcze zmielone orzechy włoskie i nowość… rozgniecionego banana. Następnego dnia z tego samego przepisu wykonałam babeczki dla dzieci i powiem Wam, że zniknęły w sekundę 🙂

Ciasto marchewkowe, idealne na święta

Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie/100g

373

kcal

Składniki

  • 4 jajka

  • 300 g cukru

  • 50 g brązowego cukru

  • 320 g mąki

  • 2 łyżeczki proskzu do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 20 g orzechów włoskich (zmielonych)

  • 3 marchewki

  • skórka z jednej pomarańczy

  • 1 banan

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 180 g oleju słonecznikowego

  • Krem do muffinek / tortu
  • 250 g mascarpone

  • 40 g śmietany 30%

  • 400 g słonego serka

  • 100 g cukru pudru

Wykonanie

  • Ciasto marchewkowe
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, przyprawy, soda, proszek do pieczenia oraz orzechy włoskie).
  • Następnie w mikserze wymieszaj jajka oraz oba rodzaje cukru, aż do połączenia. Powoli wlewaj olej, cały czas miksując, aż do połączenia składników.
  • Wrzatkiem sparz pomarańczę i zetrzyjcie na cienkich oczkach. Dodajcie do ciasta. Następnie dodaj rozgniecioengo banana.
  • Na cienkich oczkach zetrzyj marchew i dodaj do masy jajecznej. Na końcu połącz masę marchewkową z suchymi składnikami i wymieszae wszystko tylko do połączenia.
  • Jeżeli zamierzasz upiec tort wówczas przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do suchego patyczka (około 30 minut). Następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Słony krem do tortu / muffinek
  • Cukier puder wraz ze słonym serkiem umieść w mikserze i ubij na puszystą masę.
  • Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Na koniec wlej śmietanę i wymieszajcie.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego (z ulubioną końcówką lub bez) i nakładaj na babeczki / placki marchewkowe.

Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*