donuty

Amerykańskie donuty

Każdy pączkowy łasuch uwielbia Tłusty Czwartek, kiedy to bezkarnie może wcinać pączka za pączkiem. Ja jestem olbrzymim fanem tradycyjnych paczków staropolskich, ale przyznam, że puszystych amerykańskich donutów też nie odmówię 🙂 Przygotowałam dla Was kolorowe pączki, a wydrążonych środków małe pączucie dla najmłodszych.

Amerykańskie donuty

Cuisine: AmerykańskaDifficulty: średnio zaawansowana
Porcje

50

porcji
Kalorie

368

kcal
Przygotowanie

180

minut

Składniki

  • Donuty
  • 500 g mąki pszennej

  • 280 g mleka

  • 7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych

  • 2 jajka

  • 40 g cukru

  • 80 g masła

  • 20 g spirytusu lub wódki

  • olej lub smalec do smażenia

  • ręczniki papierowe do odsączania tłuszczu

  • cukier puder do posypania pączusiów

  • Ganache
  • 100 g białej czekolady

  • 40 g śmietany 30%

  • barwniki

  • kolorowe posypki, orzechy (pistacje, ziemne), starta czekolada

Wykonanie

  • Donuty
  • Jeżeli używasz świeżych drożdży rozpocznij od przygotownia zaczynu. Podgrzej połowę porcji mleko, aby było lekko ciepłe. Dodaj drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru i pozostaw do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Pojawią się wówczas bąbelki na powierzchi.
  • Jeżeli natomiast postanowisz użyć drożdży suchych (ja takich właśnie użyłam), wówczas wymieszaj je bezpośrednio z mąką.
  • Roztop masło i pozostaw do przestygnięcia.
  • W mikserze umieść mąkę z drożdżami suchymi lub z zaczynem i dodaj jajko. Zacznij mieszać na niskich obrotach z końcówką do ciasta drożdżowego (hakiem).
  • Stopniowo wlewaj masło, cały czas wyrabiając, a następnie mleko i spirytus. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut, aż będzie mocno elastyczne.
  • Ciasto na donuty jest nieco inne, niż na tradycyjne pączki i może bardziej lepić się do rąk. Jednak takiego efektu właśnie oczekujemy 🙂
  • Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (u mnie piekarnik z lampką) na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na donuty na grubość około pół centymetra u wycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremki. W środku dużych kółek wycinaj mniejsze, aby powstał kształt donutów.
  • Wykrojone donuty i ich środki układaj na blaszce lub desce posypanej obficie mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 1h).
  • Gdy pączki pięknie wyrosną rozgrzej tłuszcz na patelni i na mocno rozgrzany wrzucaj po kilka pączków. Małe pączusie zostaw na sam koniec.
  • Usmażone pączki układaj na warstwie ręczników papierowych, aby odsączyć tłuszcz, a następnie przekładaj na talerz i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Małe donuty udekoruj ganachem czekoladowym lub lukrem, a małe pączucie posyp obficie cukrem pudrem.
  • Ganache czekoladowy
  • Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki i przełóż do miski.
  • Śmietanę zagotuj i zalej nią czekoladę. Pozostaw na 30 sekund i dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  • Ganache do dekoracji pączków powinien mieć temperaturę pokojową.
  • Rozlej ganache na dwie lub trzy miseczki. Do każdej z nich dodaj ulubiony barwnik i wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego koloru.
  • Donuty maczaj w ganachu i odkładaj na blaszkę/deskę. Udekoruj ulubionymi dodatkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*