tort choinka

Tort piernikowy z kremem cynamonowym i powidłami

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas dla wielu rodzin w wielu krajach. Siadamy wówczas przy wspólnym stole, dzielimy się radością i spędzamy czas z najbliższymi. Jednak jest to również idealna okazja do przygotowania tradycyjnych portaw świątecznych, które w zależności od kraju nieco się różnią. W Polsce jednym ze świątecznych wypieków jest piernik. Głównie przygotwujemy go na śwęta, jednak nie jest to regułą.

Przygotowałam dla Was wariację tego tracydyjnego wypiek. Połączenie piernika, powideł śliwkowych i mascarpone sprawiło. że w moim domu zapachniało świętami. Tort piernikowy ozdobiłam białą czekoladą, tak aby przypominał choinkę 🙂 oczywiście nie zabrakło światecznych ozdób i gwiazdy 🙂

Tort piernikowy z kremem cynamonowym i powidłami

Porcje

15

porcji
Pieczenie

45

minutes
Kalorie/100 g

333

kcal
Dekoracja

20

minut

Składniki

  • Poncz
  • 20 g likieru wiśniowego

  • Krem cynamonowy
  • 500 g mascarpone

  • 600 g śmietanki 30%

  • 50 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 słoiki powideł śliwkowych do przełożenia (ja użyłam tych – powidła węgierkowe – były pyszne!)

  • Ganache z białej czekolady
  • składniki takie jak w przepisie na ganache z białej czekolady

  • zielony barwnik w żelu Wilton

Wykonanie

  • Piernik
  • Tradycyjny piernik możesz wykonać z tego przepisu. Jeżeli nie chcesz robić tortu w kształcie choinki wystarczy, że z podanych składników na piernik wykonasz ciasto i upieczesz w formie o średnicy 24 cm lub w prostokątnej o wymiarach podanych w przepisie.
  • Będziesz potrzebował/a potroić ilość składników
  • Blaty piecz odpowiednio w 4 różnych rozmiarach form. Dwa blaty o średnicy 20 cm, dwa o średnicy 18 cm i po jednym o średnicach 16 cm i 14 cm. Blaty piecz osobno, jeden po drugim.
  • Pozostaw do całowitego wystygnięcia i przechowuj w lodówce minimum 8 h.
  • Krem cynamonowy
  • W mikserze ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
  • Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując na niskich obrotach.
  • Na koniec dodaj cynamon i wymieszaj, aż do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki do stężenia.
  • Ganache z białej czekolady
  • Ganache czekoladowy przygotuj z wykorzystaniem tego przepisu.
  • Na koniec dodaj zielony barwnik i przełoż całość do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
  • Składanie tortu
  • Ułóż blaty od największego do najmniejszego i ukształtuj choinkę odcinając odpowiednią ilość ciasta.
  • Na pierwszy blat nałóż pędzelkiem poncz z likieru wiśniowego. Następnie wyłoży cienką warstwę kremu cynamonowego i wygładź.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj okrąg z kremu. W jego środku wyłożcie warstwę powideł.
  • Czynność powtórz dla każdego z blatów oprócz ostatniego.
  • Udekoruj tort ganachem czekoladowym tworząc małe gwiazdki na około. W ten sposób powstanie piękna, świąteczna choinka 🙂
  • Całość udekoruj ulubionymi cukiereczkami. Na gwiazdę na górze możesz wykorzystac gwiazdkę z piernika i pomalować ją złotym barwnikiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*