Ganache czekoladowy

Ostatni tydzień mogłabym zatytułowac “Torty personalizowane” 😀 Jako, że wakacje to w mojej rodzinie mocno imprezowy okres, w ciągu jednego tygodnia miałam do upieczenia kilka tortów 🙂

Nie bez powodu tym razem zdecydowałam się wykorzystać ganache z białej czekolady jako tynk do tortów. Wcześniej używałam w tym celu tylko masy maślanej, co wychodziło naprawdę świetnie. Jednak chciałam pójść o krok dalej i spróbować tynków ganachowych. Eksperyment wyszedł całkiem nieźle. Sami zobaczcie.

Jak zacząć ?

W zależności od tego na jaki ganache się zdecydujecie, czy będzie to biała, ciemna czy mleczna czekolada, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach. Podcza przygotowywania ganache z białej czekolady mieszamy czekoladę w stosunku 3:1 do śmietanki kremówki. Natomiast w przypadku ganachy z ciemnej i mlecznej czekolady stosunek ten wynosi 2:1.

Będziecie potrzebować

Ganache z białej czekolady

Składniki

300 g białej czekolady

100 g śmietanki 30%

Wykonanie

Po pierwsze, wsypcie do miski czekoladę. Możecie użyc kuwertury (najlepiej sprawdza się Callebaut) albo zwykłej czekolady w tabliczkach, którą uprzednio połamcie na kawałki.

Następnie zagotujcie w garnuszku śmietankę i wylejcie na czekoladę. Przez kilka sekund nie mieszajcie czekolady, aby mogła zacząć topić się po wpływem gorącej śmietanki. Kolejno rozpocznijcie mieszanie szpatułą, tak aby czekolada dokładnie się rozpuściła.

Gdy wassz krem będzie gotowy, przełóżcie do rękawa cukierniczego i wkłądamy do lodówki 2 godziny, aż jego kosystencja będzie przypominać krem maślany i łatwo będzie rozprowadzać się na schłodzonym torcie. Jeśli pominiecie ten etap, wasz ganache będzie zbyt płynny i nie będzie trzymał się Waszego wypieku.

Wskazówka : Rękaw cukierniczy możecie włożyć uprzednio do wysokiej szklanki, aby łatwiej przekładało Wam się ganache.

Gdy wasz krem będzie już gotowy możecie zacząć dekorowanie tortu 🙂

Ganache z gorzkiej czekolady

Składniki

200 g gorzkiej czekolady

100 g śmietanki 30%

Wykonanie

Tak jak w przypadku białej czekolady, ganache z gorzkiej wykonujecie dokładnie w ten sam sposób.

Ganache z mlecznej i gorzkiej czekolady

Składniki

po 100 g mlecznej i gorzkiej czekolady

100 g śmietanki 30%

Wykonanie

Tak jak w przypadku białej czekolady, ganache z czekolady mlecznej i gorzkiej wykonujecie dokładnie w ten sam sposób.

Powodzenia!

Moje eksperymenty ganachowe wyszły tak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *