ganache czekoladowy

Ganache czekoladowy

Ostatni tydzień mogłabym zatytułowac “Torty personalizowane” 😀 Jako, że wakacje to w mojej rodzinie mocno imprezowy okres, w ciągu jednego tygodnia miałam do upieczenia kilka tortów 🙂

Nie bez powodu tym razem zdecydowałam się wykorzystać ganache z białej czekolady jako tynk do tortów. Wcześniej używałam w tym celu tylko masy maślanej, co wychodziło naprawdę świetnie. Jednak chciałam pójść o krok dalej i spróbować tynków ganachowych. Eksperyment wyszedł całkiem nieźle. Sami zobaczcie.

Jak zacząć ?

W zależności od tego na jaki ganache się zdecydujecie, czy będzie to biała, ciemna czy mleczna czekolada, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach. Podcza przygotowywania ganache z białej czekolady mieszamy czekoladę w stosunku 3:1 do śmietanki kremówki. Natomiast w przypadku ganachy z ciemnej i mlecznej czekolady stosunek ten wynosi 2:1.

Ganache czekoladowy

Course: Przepisy, Tutoriale
Czas przygotowania

10

minut

Składniki

  • Ganache z białej czekolady
  • 300 g białej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • Ganache z gorzkiej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

  • Ganache z mlecznej i gorzkiej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g mlecznej czekolady

  • 100 g śmietany 30%

Wykonanie

  • Każdy ganache wykonujemy w ten sam sposób pamiętając o proporcjach czekolady do śmietanki.
  • Wsyp do miski posiekaną białą czekoladę lub kuwerutę (najlepiej sprawdza się Callebaut).
  • W rondelku podgrzej śmietanę, ale pamiętaj, żeby jej nie zagotować. Gorącą śmietaną zalej posiekaną czekoladę i pozostaw na pół minuty, aż czekolada zacznie sie rozpuszczać. Po tym czasie mieszaj energicznie, aż cała czekolada się rozpuści.
  • Gdy ganache będzie gotowy, przełóż go do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki na 2 godziny, aż jego kosystencja będzie przypominać krem maślany. Jeśli pominiecie ten etap, wasz ganache będzie zbyt płynny i nie będzie nadawał się jako tynk do tortów.
  • Jeżeli jednak chcesz użyć ganache jako polewy drip, wówczas poczekaj aż osiągnie temperaturę ok. 30 stopni i wylej na schłodzony tort.

2 komentarze

  1. A gdzie w tym przepisie śmietana???? Jest tylko o wrzuceniu czekolady 😀

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*