kruche ciasto

Mocno kruche ciasteczka

W moim domu ciasteczka to podstawa. Mamy wielki słoik, w którym nigdy ich nie brakuje. Czasem jednak muszę chować go przed dziećmi i… mężem, żeby cokolwiek zostało dla mnie 😀 A jak tylko się kończą to natychmiast chłopaki proszą o nowe!

Ciasteczka zazwyczaj przygotowywuję wspólnie z dziećmi, co daje nam olbrzymią frajdę, bo chłopaki mogą wycinać takie kształty, jakie mają ochotę. Do tej pory robiliśmy ciasteczka maślane, które tak naprawdę można nazwać półkruchymi, ponieważ w składzie miały całe jajko. A jako, że ja lubię urozmaicać swoje przepisy, stwierdziłam, że tym razem trochę chłopaków zaskoczę i upiekłam mocno kruche ciasteczka. Przepis okazał się strzałem w 10! Jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejną porcję!

Mocno kruche ciasteczka

Course: Ciasteczka, Dla dzieci, Przepisy
Porcje

30

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Kalorie

482

kcal

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 75 g cukru

  • 8 g cukru waniliowego

  • 1 żółtko

  • 175 g zimnego masła

  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • Rozgrzej pierkanik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Umieść wszystkie składniki oprócz masła w mikserze. Następnie potnij na małe kawałki zimne masło i dodaj do pozostałych składników. Mieszaj wszystko na średnich obrotach, aż do ich połączenia. Ja użyłam końcówki do mieszania ciasta.
  • Wyłóż gotowe ciasto na stolnicę lub silikonową matę i zagniataj jeszcze przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej kuli. Nie zagniataj zbyt długo, ponieważ wówczas ciasto będzie tracić na kruchości. Następnie możesz rozpocząć wykrawanie ciasteczek.
  • Rozwałkuj połowę ciasta na grubość około 3 mm, uprzednio podsypując je mąką. Polecam wykroić najpierw wszystkie ciasteczka, a następnie za pomocą łopatki cukierniczej podważać i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz kruche ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż do zezłocenia.
  • Dekoracja kruchych ciasteczek
  • Ostatnim już etapem mojej pracy z ciasteczkami była ich dekoracja. W tym celu użyłam lukru królewskiego. Tym razem pokusiłam się o wykonanie ciasteczkowych potworów i kosmicznych ciasteczek!!! Wyszło super 🙂

One Comment

  1. Pyszne kruche ciasto! Wykorzystałam do szarlotki i po jej spróbowaniu moi domownicy stwierdzili, że od teraz tylko takie powinnam robić. Dzięki za przepis. Zapisuję do ulubionych.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*