Mocno kruche ciasteczka

W moim domu ciasteczka to podstawa. Mamy wielki słoik, w którym nigdy ich nie brakuje. Czasem jednak muszę chować go przed dziećmi i… mężem, żeby cokolwiek zostało dla mnie 😀 A jak tylko się kończą to natychmiast chłopaki proszą o nowe!

Ciasteczka zazwyczaj przygotowywuję wspólnie z dziećmi, co daje nam olbrzymią frajdę, bo chłopaki mogą wycinać takie kształty, jakie mają ochotę. Do tej pory robiliśmy ciasteczka maślane, które tak naprawdę można nazwać półkruchymi, ponieważ w składzie miały całe jajko. A jako, że ja lubię urozmaicać swoje przepisy, stwierdziłam, że tym razem trochę chłopaków zaskoczę i upiekłam mocno kruche ciasteczka. Przepis okazał się strzałem w 10! Jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejną porcję!

Będziecie potrzebować

Mocno kruche ciasteczka

Składniki

250 g mąki pszennej 450

75 g cukru

8 g cukru wanilinowego

15 g żółtek (1 szt)

150 g zimnego masła

2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

Rozgrzejcie pierkanik do 180°C w trybie góra-dół.

Aby wykonać ciasto na kruche ciasteczka umieśćcie wszystkie składniki oprócz masła w mikserze. Następnie potnijcie na małe kawałki zimne masło i dodajcie do pozostałych składników. Mieszajcie wszystko na średnich obrotach, aż do ich połączenia. Ja użyłam końcówki do mieszania ciasta.

Gdy wasze ciasto będzie już gotowe, wyłóżcie je na stolnicę lub silikonową matę i zagniatajcie jeszcze przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej kuli. Nie zagniatajcie zbyt długo, ponieważ wówczas Wasze ciasto będzie tracić na kruchości. Następnie możecie rozpocząć wykrawanie ciasteczek.

Zacznijcie od rozwałkowania połowy ciasta na grubość około 3 mm, uprzednio podsypując je mąką, aby Wasze ciasteczka nie przywarły do maty lub stolnicy.  Polecam wykroić najpierw wszystkie ciasteczka, a następnie za pomocą łopatki cukierniczej podważać i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczcie kruche ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10 minutz, aż do zezłocenia.

Dekoracja kruchych ciasteczek

Ostatnim już etapem mojej pracy z ciasteczkami była ich dekoracja. W tym celu użyłam lukru królewskiego. Tym razem pokusiłam się o wykonanie ciasteczkowych potworów i kosmicznych ciasteczek !!! Był czad 🙂

Smacznego!

One Reply to “Mocno kruche ciasteczka”

  1. Pyszne kruche ciasto! Wykorzystałam do szarlotki i po jej spróbowaniu moi domownicy stwierdzili, że od teraz tylko takie powinnam robić. Dzięki za przepis. Zapisuję do ulubionych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *